БългарияНа ФокусПоследни новини

ПП-ДБ, БСП и ГЕРБ избраха председател на Столичния общински съвет, не било коалиция или сглобка

Столичният общински съвет най-накрая има председател – това е общинският съветник от ПП-ДБ Цветомир Петров. Той бе избран с гласовете на ПП-ДБ и „Спаси София“, ГЕРБ и БСП. Групата на Възраждане се разцепи, а от ИТН отказаха да гласуват за Петров.

Според партиите, гласували за председателя, това не е коалиция или сглобка и ясно мнозинство в СОС все още няма. 

„Нека да бъдем пределно ясни. Имаме решение на нашия колективен орган – Градския съвет на БСП, с което ни се дава мандат при необходимото широко мнозинство в Общинския съвет да подкрепим председател, за да започне работа СОС“, каза Иван Таков от БСП, въпреки, че Корнелия Нинова бе заявила, че подкрепа на временен председател от ПП-ДБ е „предателство“.

Нинова се зарече, че ще има изключени от партията след това решение.

Антон Хекимян от ГЕРБ побърза също да поясни, че това е подкрепа на конкретна личност и по никакъв начин не означава сглобка или коалиция.

„Съзнавам, че не политическото доверие е в основата на моя избор, а труден компромис от страна на всички политически сили“, каза пък Петров.

Изборът му за председател слага край на сагата, която се разви от обявяването на резултатите на местните избори, при които не можеше да се сформира мнозинство в Общинския съвет. Експертите тогава говореха, че може да се наложат извънредни избори за общински съветници, а съвета гласува цели 7 пъти за председател. Първо кандидат бе лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев, но той бе оттеглен в полза на по-компромисната фигура Цветомир Петров.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Конституционният съд отхвърли искането за референдум за лева

Подобни статии

Back to top button