БългарияНа ФокусПоследни новини

ПП-ДБ са платили над 1,5 милиона лева за местните избори през 2023

Коалицията ПП-ДБ е провела най-скъпата кампания на местните избори през 2023 година. Общата сума за финансирането й е била 1,686,000 лева. Втора се нарежда ГЕРБ с 1,377,000 лева. 

Това сочат данните от публикуваните от Сметната палата отчети на участниците във вота за кметове и общински съветници на 29 октомври 2023 година.

1154 физически лица са дарили над 2 304 000 лв. за различните формации. Огромното мнозинство на даренията е към ПП-ДБ.

ПП-ДБ и ГЕРБ отчитат най-скъпите кампании на проведените на 29 октомври местни избори. На ПП-ДБ това е струвало малко над 1 686 000 лв. Собствените средства са над 1 млн., близо 359 хил. лв. са дарения от физически лица, а почти 304 хил. лв. са дошли от самите кандидати. ПП-ДБ са похарчили и най-много за медийни услуги – 815 хил. лв. Те са и единствените, които са посочили, че са платили за социологически проучвания – 65 хил. лв.

ГЕРБ се нарежда на второ място по тези показатели с 1 377 000 лв. обща стойност на кампанията, като всички средства са дошли от държавната субсидия. Близо 680 хил. лв. са вложени за медийна реклама. Интересно е, че са платени 500 лв. за консултантски услуги.

Единствената друга парламентарно представена формация, която е отчела консултантски услуги, е „Има такъв народ“ – макар и само 250 лв. В тяхната кампания са вложени малко над 224 хил. лв., като 4 хил. са дошли от членски внос. За медийни услуги са платени 150 хил. лв.

На трето място по стойност на кампанията се нарежда „Възраждане“. Тяхната кампания е струвала 946 хил. лв., като 828 хил. идват от държавната субсидия, а 52 хил. – от дарения. И те са вложили повече от половината от тези средства за реклама в медиите – почти 542 хил. лв.

ДПС е разходило 670 хил. лв., изцяло собствени средства – от държавната субсидия и членски внос. Не са получавали дарения, а за медийни услуги са платили 350 хил. лв.

„БСП за България“ е вложила 412 хил. лв., половината от тях са отишли за реклама и участия в медиите. Получили са дарения в размер на почти 36 хил. лв.

Сред неподалите отчети пред Сметната палата е „Спаси София“, чийто председател Борис Бонев водеше листата за общински съветници в коалиция с ПП-ДБ.

От „Спаси София“ уточниха пред БНР, че имат национална регистрация, от която не са се възползвали. Те са участвали само в местна коалиция за София с ПП-ДБ и там са дали пълен отчет за направените разходи.  

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Доган предлага Пеевски и Джевдет Чакъров за съпредседатели на ДПС

Подобни статии

Back to top button