Правителството отпусна пари за строеж на училища и детски градини и за болницата в Гоце Делчев

Правителството отпусна пари за строеж на училища и детски градини и за болницата в Гоце Делчев

На днешното си заседание правителството отпусна 2 118 718 лева по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. 

 

През всяка от трите години дейтвие на програмата ще бъдат отпускани по 70 хил. лева. 

 

Борисов изтъкна, че и по време на пандемия се отделят пари за образование. 

 

„В тази криза успяваме да намерим средства не само за мерки в подкрепа на бизнеса и хората, за хората на първа линия, за закупуването на ваксини и апаратура за болниците, но и продължаваме да инвестираме в образователната инфраструктура“, каза премиерът. 

 

Той посочи, че за отделянето на такива средства по време на криза е помогнало спестяването през последните години. 

 

А образователният министър Красимир Вълчев коментира, че училища в 1000 населени места в цялата страна са закрити през последните години. От друга страна – има населени места, в които има недостиг и с тези средства голяма част от него ще се преодолее.

 

 

Премиерът подчерта, че държавата продължава да изплаща и ежемесечната добавка на пенсионерите у нас, както и да подпомага финансово всички засегнати бизнеси по време на пандемията.

 

Борисов припомни за изпълнения ангажимент на правителството за двойно увеличение на учителските заплати и увеличението на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения.

 

Въпреки това, министър-председателят призова за по-бързо излизане от икономическата криза, тъй като за социални мерки и мерки в подкрепа на бизнеса отиват десетки милиони всяка година.

 

„Така или иначе колкото по-бързо отмине пандемията, толкова по-добре, защото се харчат допълнително пари. Хубаво е, че те отиват директно в сметката на хората и те могат да разполагат с тях“, каза Борисов.

 

По отношение на ваксините и случая с имунизирани общинари в нарушение на правилата, Борисов разпореди да бъде въведена по-добра организация:

 

„С идването на следващия ден трябва да започва ваксинирането. Да няма такива оправдания „останаха две, вместо да ги хвърлим… Да, по-правилно е вместо да се хвърлят да се поставят, но нека да има веднага следващи, които ако не е отишъл човекът, който е по списъка, следващият по списъка. А не подобни случаи, които имахме”, каза Борисов.

 

40 млн. лева пък бяха отпуснати за подкрепа на транспорта и туризма. Те са по линия на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

 

 

„Това е програмата, с която подпомагаме секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. До този момент по антикризисната мярка бяха вложени допълнителни 40 млн. лева в подкрепа на тези засегнати бизнеси. Сега увеличаваме бюджета на програмата с още 40 млн. лева, така че да може да продължи прилагането ѝ до края на март“, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

 

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че само по мярката за посочените най-засегнати сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 000 работни места.

 

„Дали сме подкрепа на 26 000 семейства в условията на пандемията, причинена от COVID-19. Продължаваме активно да подпомагаме нуждаещите се, а това става възможно благодарение на добрата работа на Министерството на финансите“, подчерта той.

 

Министър-председателят изтъкна, че заедно със здравните власти ежедневно се следи ситуацията в страната с цел приложение на най-адекватните и точни противоепидемични мерки.

 

По време на заседанието на правителство министър Сачева информира също, че по мярката 60/40 вече са изплатени 700 милиона лева, а по програмата за затворени бизнеси са получени заявки на стойност над 20 милиона лева. Сачева докладва и за оказаната помощ на пострадали граждани при валежите и придошлите води.

 

„Ще отпуснем на подалите заявки граждани по 375 лева еднократна помощ, хранителни пакети и продукти. Имаме готовност също да осигурим еднократна помощ и на хората, които са загубили документите си заради кризата“, заяви още министър Сачева.

 

1,8 млн. лева са отделени по бюджета на община Гоце Делчев за купуването на нова медицинска апаратура за многопрофилната болница за активно лечение „Иван Скендеров“ в града, както и за ремонт на помещенията, в които оборудването ще бъде инсталирано, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

 

 

По време на посещението си в Гоце Делчев миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че кабинетът ще осигури необходимото финансиране за важната апаратура и предложи на кмета на града Владимир Москов да проучи възможностите за разширяване на болницата и модернизирането й.

 

„Осигурените 1,8 милиона лева са за купуването на графичен рентген, компютърен томограф, ехограф, цифров мамограф, а част от средствата са и за ремонт на помещенията, където те ще бъдат инсталирани“, уточни днес премиерът.

 

„Решавате важен проблем за Гоце Делчев и за целия район. 70 000 души обслужва нашата болница. Техниката, с която в момента разполагаме, е от близо 30-40 и повече години, така че благодаря Ви и разчитаме партньорството ни да продължи“, изказа благодарности Москов, който беше поканен на заседанието.

 

Той добави, че с подкрепата и на правителството, и на министъра на здравеопазването, градът е успял да се справи със сегашната ситуация, причинена от пандемията от COVID-19.

 

„Партньорството ни в действията е в името на хората. Защо точно за Гоце Делчев? Защото най-близката болница, където има подобна апаратура, е над 100 км и то по планински път. Нека хората от Гоце Делчев и областта да са спокойни“, отбеляза премиерът.

 

И управителят на болницата д-р Петър Филибев, който също присъства, изрази благодарност за бързата реакция на правителството за осигуряването на средствата за новата апаратура.

 

„Образната диагностика изцяло ще бъде подменена, с което ще подобрим качеството на предлаганата услуга както на жителите на близките общини, тъй като идват пациенти и от община Доспат, така и на гостите в региона“, изтъкна Филибев.

 

„Отпускаме също 600 000 за ремонт и благоустрояване на централната улица „Климент Охридски“ в град Хаджидимово в следствие на наводненията и валежите там. Изпълняваме ангажиментите, които бяхме поели“, съобщи още Борисов.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК