Правителството оцеля след пореден вот на недоверие

Вотът на недоверие срещу правителството на премиера Бойко Борисов не мина. Срещу вота гласуваха 124-ма депутати, включително независими. 102-ма бяха „за“, а 9 се въздържаха.

 

За да бъде успешен вотът, той трябваше да бъде подкрепен от 121 народни представители.

 

Това беше четвъртият вот недоверие към правителството „Борисов 3“, като този път той беше на тема „Провал в политиката по околната среда и водите“.

 

Вотът отново бе иницииран от БСП. По време на консултациите им с парламентарно представените партии и независимите депутати от левицата получиха единствено подкрепата на ДПС. От „Атака“ отказаха да се явят на разговорите с червените, а „Воля“ до последно отлагаха решението си как ще гласуват. В крайна сметка те гласуваха „въздържал се“ в пленарната зала. 

 

При отхвърляне на недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

 

КОМЕНТАРИТЕ СЛЕД ВОТА

 

Даниела Дариткова от ГЕРБ победоносно заяви:

 

„С фиаско за опозицията приключи поредния вот на недоверие. И това беше предизвестен финал, защото самите вие не вярвахте, че ще успеете“.

 

Според Спас Гърневски от ГЕРБ, от дебата е станало ясно, че в България няма национална криза в управлението на околната среда и водите.

 

„Имаме локална криза с липсата на вода в Перник поради различни причини. Правителството реагира адекватно и намери решението за Перник, далеч преди левицата да изсмуче от пръстите си мотивите за този вот.“

 

Нинова обаче отказа да падне по гръб, заявявайки, че държавата продължава да влиза от криза в криза.

 

„Те се дължат на безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството на Борисов. Системите започват да отказват една след друга. Такава власт може да се запази само със страх, натиск и репресии. И бяхме свидетели в годините на това“, допълни Нинова.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.