Правителството ще обявява епидемична обстановка по 8 критерия, намалиха ДДС за хотелиерите и ресторантьорите

Извънредна епидемична обстановка ще се обявява единствено с решение на Министерския съвет. Това решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за здравето.

 

Новите текстове имат за цел да набележат мерките, към които ще се придържа страната ни, за да се опита да ограничи заразата от COVID-19 след края на извънредното положение, чийто срок изтича на 13 май и няма да бъде удължаван.

 

Извънредна епидемична обстановка ще може да се обявява за определен период от време с решение на кабинета, по предложение на министъра на здравеопазването и въз основа на извършен анализ на риска от държавния здравен инспектор.

 

Първоначалното предложение бе това да става с решение на здравния министър, но управляващите се отказаха от него. Отговорността да се носи от Министерския съвет като колективен орган бе и настояването на опозицията от БСП.

 

„Ние разчетохме вашето искане като искане за ясно поемане на политическата отговорност”, заяви по време на днешните дебати правосъдният министър Данаил Кирилов, цитиран от БГНЕС.

 

По предложение на ГЕРБ депутатите одобриха и 8 критерия, част от които трябва да бъдат налице, за да се обяви извънредна епидемична обстановка в страната или на територията на отделен регион.

 

На задължителна изолация ще подлежат всички болни от заразни заболявания. Остава и карантината за доказаните контактни на тях лица.

 

ДДС ЗА ТУРИЗМА И РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО СТАВА 9%

 

Изненадващо основната тема се измести към промените в данъчната политика. В парламента неочаквано пристигна премиерът Бойко Борисов, за да се срещне с парламентарната група на ГЕРБ. Последва среща и с коалиционните партньори.

 

Основната тема на срещите беше намаляването на ДДС за ресторантьорите на 9%. Бяха обсъдени и други икономически мерки, във връзка с кризисната ситуация. Борисов обясни, че по отношение на ДДС, финансовият министър Владислав Горанов е против тази мярка, но решението е политическо.

 

„Логиката, че хотелът плаща 9%, а ресторантът в него 20%, трудно може да се подкрепи“, подчерта премиерът.

 

„Ако тази мярка не даде този ефект, който очакваме, тя може да бъде премахната. Това е временна мярка“, обяви председателят на НФСБ Валери Симеонов.

 

Предложението на кабинета ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари догодина дойде малко преди обяд.

 

Близо час по-късно официалната информация за решенията от срещата между премиера и браншна се промени. След уточнение с финансовото министерство, датата за влизане на данъчните идеи отпадна.

 

От правителствената прессужба уточниха още, че ДДС става 9% за ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове. Отпадна текстът за храни от първа необходимост.

 

„Всички министерства са доста против това, което ще вземем като решение, финансовият министър е много против“, обяви премиерът.

 

По време на срещата бяха поставени и условия. По други искания имаше разминаване. След срещата между премиера и бранша стана ясно, че сватбените тържества на открито са разрешени, ако се спазват всички мерки, посочени в заповедта на здравния министър.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК