Правят проверка на проверката на НЗОК за „Пирогов“
Снимка: Фейсбук/ УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Правят проверка на проверката на НЗОК за „Пирогов“

Опит за деескалация на напрежението около казуса „Пирогов“. Протестиращи служители на лечебното заведение се срещнаха с министерстъра на здравеопазването Стойчо Кацаров чрез посредничеството на Българския лекарски съюз. И се разбраха да се направи проверка на проверката на НЗОК, която показа фалшиви процедури, записани, но неизвършени на пациенти в лечебното заведение, както и поставяне на фалшиви диагнози.

 

Това доведе до уволнението на директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и на масови протести в негова защита от страна на негови колеги, които освен всичко останало, се почувстваха обидени за това, че са били сочени с пръст като мошеници.

 

На днешната среща всяка от двете страни е поднесла извинение за изказаното в публичното пространство, каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

 

„Първо, и двете страни изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение. Второ, установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи. Трето, имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“, имали сме и продължаваме да имаме, а също така се обединяваме и около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения“, поясни Маджаров.

 

Удовлетворени от срещата останаха и лекарите от „Пирогов“.

 

„Удовлетворени сме, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви нарочни злоупотреби. Съгласихме се, че не бива да има такъв тон. Лично помолих служебния министър да предложи промяна изцяло в системата на клиничните пътеки”, заяви Камен Данов, лекар от „Пирогов”.

 

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров не дойде да говори пред журналистите, а изпрати свой представител:

 

„Това беше много важна среща между представители на БЛС, лекари от „Пирогов” и здравното министерство. Усетихме обида от страна на медиците. Много е важно пациентите да имат доверие в тях. Поставиха се разумни предложения, които ще обсъдим“, каза представител на Министерството на здравеопазването. По думите му в предстоящата проверка няма нищо страшно.

 

На срещата е бил обсъждан начинът, по който са работили лечебните заведения през изминалата година.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК