Последни новиниПравославиеСпорт

Празнуваме деня на властелина на ледовете и гоним шарката със Св. Атанасий

В календара на православната ни църква днес се почита свети Атанасий.

 

В народните вярвания Св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“.

 

Празникът е известен и като Среди зима. Във фолклорните легенди Антон и Атанас са двама братя близнаци, които били ковачи и първи изобретили ковашките клещи.

 

Затова Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти. Заедно се празнуват и за предпазване от чумата и шарката.

 

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка

 

Храмов празник днес чества църквата „Свети Атанасий Велики“ в Чепеларе, съобщава БНР.

 

Празникът ще бъде тържествено отбелязан с божествена света литургия, празничен водосвет и благословен обяд.

 

Свети Атанасий Велики – патриарх Александрийски, е един от тримата велики вселенски учители заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст, чието общо честване е на 30 януари, като ден на Св. Три светители велики архиереи.

 

На зимния Атанасовден – 18 януари, се почита денят на последното завръщане на Свети Атанасий като православен епископ в Александрия.

 

Църквата музей „Св. Атанасий“ в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново днес ще посрещне поклонници за първи път от десетилетия насам.

 

На храмовия празник по обяд ще бъде отслужена литургия. За времето на богослужението входът в музейния обект ще е безплатен.

 

Намериха вода за Перник (ВИДЕО)

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Още от рубриката ни НА ТОЗИ ДЕН вижте тук.

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button