На ФокусПоследни новиниСвят

Предупреждение от САЩ: ракетите за украинската ПВО може да свършат още през март

Украйна може да изпита недостиг на боеприпаси за ПВО още следващия месец, предупреждава базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), на когото се позовава украинската агенция УНИАН.

Това ще позволи на Русия да бомбардира по-силно украинските войски и градове, както и да увеличи участието на авиацията. Прекъсванията в отбранителната помощ от Запада може да доведат до недостиг на боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна още през март. Според американския институт вероятно това е причината Русия да засили въздушните си атаки напоследък. Ако Украйна има недостиг на противовъздушни ракети, това ще позволи на окупаторите по-агресивно да бомбардират украинските войски или дори градовете на фронтовата линия.

Според съобщение на New York Times от 9 февруари, американски служители изчисляват, че запасите от ракети за ПВО на Украйна може да се изчерпят през март 2024 г. Украйна предупреди, че е изправена пред „критичен недостиг“ на ПВО заради забавянето на западната помощ.

„Руските войски редовно оказват натиск върху ограничената система за ПВО в тиловите райони на Украйна, нанасяйки удари с руски ракети и дронове, комбинирани с ирански и севернокорейски оръжия. По този начин Русия се опитва да принуди украинските войски да изразходват въздух отбранителни ракети, както и да премести системите за противовъздушна отбрана далеч от линията на фронта“, обясняват анализатори.

Според експерти Русия леко е намалила въздушната подкрепа за наземните операции в целия театър на военните действия поради свалянето на руски изтребители в района на Херсон през декември 2023 г., както и унищожаването на самолет за ранно предупреждение А-50 на 14 януари. Въпреки това интензивните удари и натискът върху въздушния щит на Украйна принуждават украинските въоръжени сили да преразположат системите за ПВО, които преди това можеха да възпират руската тактическа авиация, действаща по фронта и в руския тил. През януари 2024 г. руската авиация засили операциите в подкрепа на руските настъпателни операции в Източна Украйна, особено близо до Авдиевка. Това предполага, че „ограничените запаси от украински ПВО ракети могат да дадат на руските самолети повече възможности за нападение“.

Анализаторите на ISW предполагат, че критичният недостиг на украински ПВО ракети може да позволи на руските сили да използват самолети по-близо до сегашната контактна линия в Украйна и извън нея в по-голям мащаб, особено пилотирани, които носят по-тежки товари. „Руските военни все още не са провеждали последователни широкомащабни въздушни операции в подкрепа на собствените си сухопътни настъпателни операции в Украйна и засилването на руските въздушни операции в голям мащаб би представлявало значителна заплаха за страната“, заключава докладът.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Одеса атакувана от три вълни с дронове

 

Подобни статии

Back to top button