БългарияПоследни новини

Прекланяме се пред паметта и делото на Христо Ботев

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

 

Днес почитаме подвига на поета революционер и неговата чета, както и на всички загинали за свободата на родината. В знак на почит към героите, точно в 12.00 ч., в продължение на две минути, ще звучат сирените в цялата страна.

 

С военни ритуали и поклонения ще отбележим 145-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. В родното място на революционера – Калофер, знамето на Ботевата чета ще бъде изнесено от националния музей с военен ритуал.

 

Поклонение ще има и на връх Околчица. В столицата Националната гвардейска част ще участва в церемонията.

 

ПОЛИТИЦИТЕ С ПОСЛАНИЯ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

 

„Ботев е родолюбец докрай и затова моралните му присъди и днес стряскат родоотстъпниците, самозабравилите се, преялите с власт. Казва ни кривиците без витиеватост и безкомпромисните му слова учат да надигаме глас срещу неправдата, да вървим с гордо изправени глави срещу потисничеството. Пробуждат съвестта ни и издигат самочувствието ни като народ“, написа във Фейсбук президентът Румен Радев в социалната мрежа Фейсбук по повод днешния ден.

 

Той засегна и темата за отговорността пред поколенията:

 

„Днес отново като един ще притихнем в знак на преклонение пред българските герои. Но именно тази минута тишина припомня отговорността ни пред поколенията – онези преди нас, но най-вече онези след нас. От делата ни зависи какъв завет ще им оставим.

 

Поклон пред загиналите за свободата на Отечеството!“, написа още държавният глава.

 

И бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов почете паметта на героите със статус във Фейсбук:

 

„Поклон пред великия Христо Ботев – героят, който даде всичко за България! Поклон пред делото на всички, дали живота си за свободата на България! За да продължим да живеем и да се развиваме свободно като европейци, сме длъжни да спрем хаоса и да покажем отговорност! Пак ще повторя, че човешките права се отстояват всеки ден с дела“, написа Борисов.

 

 

СЗО одобри китайската ваксина „СиноВак“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button