Президентството за акцията миналото лято: Това беше нахлуване
снимка: Pixabay

Президентството за акцията миналото лято: Това беше нахлуване

От Президентството отговориха на Специализираната прокуратура. След като днес ръководителят на обвинението Валентина Маджарова заяви пред медии, че нахлуване в институцията миналото лято не е имало, от „Дондуков“2 обявиха, че тяхната гледна точка е различна. 

 

„Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата. Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция. Дни наред, по изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция“, казват от „Дондуков 2“.

 

„Основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на държавния глава, а представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата. Напомняме, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. В мотивите на съда изрично се подчертава и че „липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми“, което я прави незаконна“, добавят още от администрацията на Румен Радев.

 

Тогава бяха задържани съветникът на президента Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК