БългарияНа Фокус

Прилагат ваксината на „Янсен“ без ограничения у нас

За поставянето на ваксината на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) в България няма да има ограничения, както за тази на „АстраЗенека“. Това стана ясно по време на брифинг на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

 

Решението се базира на оценки на регулаторите в САЩ и други страни след появили се данни за редки случаи на образуване на тромбози. Въпреки това, експертите са категорични, че ползите са повече от рисковете. 

 

„Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ за „Янсен“ и то е положително. Междувременно още седем страни взеха своето решение. Всички мнения са по посока на това ваксината да се използва без ограничения, което е и нашето решение“, каза Кунчев пред медиите. 

 

Той уточни, че част от ваксините на „Янсен“ ще ъдат предоставени на туристическия сектор, за да може да се ускори имунизацията с еднодозовия препарат преди началото на летния сезон. 

 

„Очакваме още една доставка от 14 000 дози, която заедно наличните в момента ваксини, ще бъде разпределена в празничния период и ще започнем използването й по всички възможни канали”, каза още здравният инспектор. 

 

По отношение на „зелените копидори“ по празниците доц. Кунчев съобщи, че ще работят общо 26 ваксинационни центъра. Четири от тях ще бъдат в София – в Александровска болница, „Света Анна”, ВМА и „Пирогов”.

 

„В тях ще има ваксини на Pfizer и AstraZeneca. Количествата от „Янсен” са малки, за да ги насочваме сега. Наистина ще е по-правилно тя да се използва при групи, при които искаме да постигнем по-бърз ефект и където ще е по-трудно да намерим хората за втора игла”, каза Ангел Кунчев.

 

По думите му, препаратът на „Янсен“ ще бъде слаган и на специфични групи като ромското население.

 

Той заяви, че втората доставка на ваксини „Янсен“ ще бъде на 28 април, след което цялото налично количество ще бъде разпределено в Регионалните здравни инспекции.

 

По отношение на реваксинацията с „АстраЗенека“ Кунчев отново препоръча тя да се извърши със същата ваксина, дори и в рисковата група при жени под 60-годишна възраст:

 

„За „АстраЗенека“ сме казали, че който си е сложил първа игла, препоръчваме да довърши процеса с втора доза от същата ваксина. Има препоръка да се слага с повишено внимание на жени под 60 г., както и на тези, които в миналото са имали някакви тромбоцитни прояви“, обясни той.

 

Основно през следващите седмици ще има доставки на РНК ваксини. 138 000 дози от „Пфайзер“ пристигнаха днес. Следващата седмица очакваме 270 000. На 31 май ще очакваме 410 000 и така ще бъде до края на месец юни. Общо за второто тримесечие ще са 3,5 милиона дози, уточни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

 

БСП скочиха срещу Трифонов: Промяната се превърна в подмяна

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button