Последни новиниСвят

Припят се върна към живот по необичан начин

Няма човек, който да не е чувал трагичната история на украинския град Припят – най-близкото селище до злощастната Чернобилска АЕЦ. Днес обаче градчето се връща към живот, макар и по необичаен начин. И не, не става дума за туристическите обиколи, които се провеждат там.

Бойци на Националната гвардия на Украйна започнаха да провеждат военни учения в град Припят, в Чернобилската забранена зона, съобщава Deutsche Welle.

Информацията е потвърдена от пресслужбата на министерството, като оттам са добавили, че ученията се провеждат съгласувано с администрацията на Припят и в съответствие със стандартите за безопасност.

Според изданието това се дължи на липсата на специални учебни съоръжения, макар някои експерти да посочват, че алтернативни би могло да има.

Военните анализатори отбелязват, че сравнително почистеният от радиацията Припят е идеалното място за симулиране на бой в градски условия.

По време на своя разцвет в градчето на АЕЦ-а са живеели 47 500 души, а обликът му наподобява този на всеки украински или руски град или квартал на по-голям град. Това би било доста полезно за украинските военни, които са изправени пред възможността да водят сражения в срещу самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна.

Отбелязва се, че екскурзионните турове се спират по време на военни учения.

По-рано президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа указ за превръщането на Чернобилската забранена зона в туристически център за посетители от цял ​​свят. Нейната популярност нарасна многократно след излъчването на хитовия сериал на НВО – „Чернобил„.

Изследователят на Чернобил Александър Сирота обаче изказва своето недоволство пред DW.

„Днес ние казваме, че Припят е потенциално наследство на ЮНЕСКО. Но как можем да превърнем този град в музей, ако сградите в него се повредят или унищожат при водената учебна стрелба“, споделя възмущението си Сирота.

Други се опасяват, че има риск за тъй наречените „сталкери“ – туристите, посещаващи Припят самостоятелно и понякога нелегално. Много е вероятно обаче, те също да знаят за провежданите военни учения и да не посещават Чернобилската забранена зона в дните на тренировките.

10 смразяващи кръвта факта за Чернобил

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

 

Подобни статии

Back to top button