БългарияНа Фокус

ПРОБЛЕМЪТ С ВОДАТА: Отклонявали вода от Перник за Радомир

Извънредна проверка на язовир „Студена“ откри нарушения, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Проверката е направена от представители на МОСВ и община Перник и е по сигнал от областния управител на област Перник за отклоняване на води за язовира. Оказва се, че вода била отклонявана за Радомир.

 

При оглед на водоизточник „Врелото“ – един от водоизточниците, захранващи язовир „Студена“, е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовир „Студена“. От шахтата, посредством тръба водата отива в помпена станция „Крапец“ и към Радомир. Тази схема на подаване на вода към Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация, пише в съобщението.

 

Контролиращите са получили информация на място от дежурния на помпената станция, че работата й е била преустановена едва на 28 ноември. Това съвпада и с изпратената от ВиК-Перник справка за по-голям приток на 28 ноември от посочвания до този момент към язовир „Студена“.

 

При проверка на място на ВЕЦ „Студена“, стопанисван от ВиК, е установено, че ВЕЦ-ът не работи. За отчитане на водните количества, които се черпят от язовира, е установено, че отчитането на водно количество до 24 ноември се е извършвало по разходомерно устройство, което към момента на проверката липсва.

 

МОСВ не е уведомено за демонтирането на разходомерното устройство, което отчита ползваните от язовира води. Установено е, че савакът през който се подават води за двете промишлени предприятия в Перник – „Стомана индъстри“ и „Топлофикация-Перник“, е затворен и запечатан с хартиена лепенка на ВиК и в момента на проверката не се подава вода за промишлени нужди.

 

Проверките за ползването на вода от язовир „Студена“ продължават.

 

Ангел Джамбазки: От спасяването на ТЕЦ-овете зависят 100 хил. работни места (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button