You are currently viewing Проф. Богов: Вероятно локдаунът ще се удължи
кадър: NowaNews

Проф. Богов: Вероятно локдаунът ще се удължи

Директорът на Александровска болница в София проф. Борис Богов прогнозира, че най-вероятно новите ограничителни мерки, които влизат в сила от утре, ще бъдат удължени. Засега здравните власти обявиха, че те ще продължат 10 дни – до 31 март.

 

„Мисля, че ще бъде удължено това време, защото епидимиологията на вируса е такава, че за 10 дни няма да се свие платото така наречено, сигурно ще бъде удължен локдаунът, според мен със 7 до 10 дни“, коментира Богов в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS.

 

По думите му ще се направи селекция какво да се отвори първо и какво не. Той подчерта, че затварянето се е наложило заради безконтролното събиране на хора.

 

„В „Александровска“ болница с 30 % са се увеличили пациентите през последните 10 дни, заетостта е около 42 % в интензивните легла, има и 6 интубирани“, изтъкна Богов.

 

Според него средно с 10-12 години е намаляла възрастта на боледуващите в сравнение с предната вълна, сега тя е около 50 г.

 

„Нямам информация за „френски“ вариант, който не може да бъде хванат с PCR тестове, а ако има той няма как да е от семейството на коронавирусите, тъй като те са направени така че да хващат белтъчната му обвивка“, заяви още проф. Богов.

 

Той заяви още, че няма хоспитализирани ваксинирани пациенти.

 

„Имаме двама колеги по-тежко преминали втората игла, имат повече от 3-4 дни температура, а единият е с възпаление на мястото на убождането“, уточни той.

 

По думите му единият е бил с „Модерна“, другият с – „АстраЗенека“.

 

По негова информация днес е имало отлив на ваксинацията, 93-ма са ваксинирани в Александровска, 36 от тях са втора доза (РНК ваксини).

 

Професорът сподели, че отлагането на втора доза не може да има негативен ефект. Но всеки заразен може да бъде здрав заразоносител.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК