Проф. Генчо Начев: Коронавирусът е създаден в лаборатория и е вид биологично оръжие
кадър: БНТ

Проф. Генчо Начев: Коронавирусът е създаден в лаборатория и е вид биологично оръжие

„Трета вълна на коронавирусната епидемия вече има и нещата винаги могат да бъдат изпуснати от контрол, отчитайки опита на другите държави. Затова се взимат много сериозни и строги мерки“ – това заяви в „Денят започва“ по БНТ директорът на болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев.

 

Неговото притеснение е, че с отпускането на мерките у нас от утре и склонността на българите да не се съобразяват с наложените правила, вероятността на случаите на заразените и смъртните случаи да се увеличат, е голяма. Той обаче изрази надежда, че при данни за увеличаване на заразените, мерките отново ще бъдат затегнати.

 

Проф. Начев посочи, че е важно да се прави баланс между икономическото развитие на една страна и баланс между здравното състояние на населението. По думите му, когато се отиде само в едната посока – това винаги е грешка.

 

Той подчерта, че коронавирусът е лабораторно създаден и е вид биологично оръжие.

 

„Има много неизвестни около този вирус – не е ясно защо при едни пациенти засяга едни органи, а при други – съвсем различни. Светът досега не се е сблъсквал с подобен вирус, който нанася толкова сериозни поражения. Вирусът влияе на две структури на сърцето – на самите клетки на мускула на сърцето и на проводната структура, в резултат на което се появяват ритъмни нарушения“, каза професорът.

 

Начев уточни, че сърцето е първият орган след белия дроб, който търпи най-сериозни поражения.

 

Той добави, че не е нужно преболедувалите коронавирус да се ваксинират.

 

„Редно е да се проследи нивото на антителата и клетъчния имунитет и тогава да се предприема такова действие“, каза болничният директор.

 

По думите му досега няма достатъчно информация за ваксините и в това се корени страхът на хората. Той обаче призова хората да се ваксинират, за да се предпазят от вируса и да се спре разпространението му.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК