You are currently viewing Проф. Кантарджиев: Нощните заведения са най-рискови за заразата
снимка: Министерски съвет

Проф. Кантарджиев: Нощните заведения са най-рискови за заразата

„Проучване на университета в Тексас показва, че най-рискови места за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните“ – това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия по повод вчерашното решение от днес дискотеките и нощните клубове в София да бъдат затворени за две седмици, което предизвика недоволство в бранша. Такава мярка беше предприета и в още някои градове.

 

 

Той изтъкна, че Националният оперативен щаб, на който е член, не отваря и не затваря нищо в страната.

 

„Ние просто даваме медицински препоръки“, обясни Кантарджиев.

 

Той изрази мнение, че поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре.

 

„Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници, щяхме да преминем безпроблемно през първия пик на заразата“, каза още членът на Националния оперативен щаб.

 

Той изтъкна, че публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас.

 

Кантарджиев коментира и ситуацията на здравната система в страната, болниците и личните лекари. Той заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

 

„Когато учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно – че в даден момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно нашето общество допусна медицината да стане бизнес“, подчерта професорът.

 

„Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце“, обясни той.

 

Специалистът обясни, че водата за уста, както и содата убиват вирусите.

 

„Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла“, каза той.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК