You are currently viewing Проф. Витанов: Мутафчийски беше прав. Ваксината ще даде резултат при минимум 2 млн. имунизирани
кадър: Нова ТВ

Проф. Витанов: Мутафчийски беше прав. Ваксината ще даде резултат при минимум 2 млн. имунизирани

„В математиката ваксината срещу COVID-19 не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече той намалява”. Това заяви математикът проф. Николай Витанов пред Нова ТВ.

 

Той обаче бе категоричен, че значителна част от населението трябва да се имунизира, за да има ефект. 

 

„При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината. При три милиона и половина започваме да си решаваме проблемите”, каза още той.

 

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките, тъй като броят на активните случаи е висок.

 

„Това е нещото, което трябва да намалее. Когато те паднат под 50 000, компетентните лица могат да се замислят за отпускане. В момента активните случаи са 88 000 и намаляват с около 1 000 на ден”, посочи математикът.

 

А по отношение на високата заболеваемост математикът бе категоричен, че мрачната прогноза на проф. Венцислав Мутафчийски от преди няколко месеца се е оправдала.

 

„Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея – че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока. Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. Ще видим какво ще стане с активните случаи. Смъртността все още е висока, ще почне да спада, но не толкова бързо. А свръхсмърттността над 120 човека на ден се дължи и на други фактори – че вероятно народът е доста болен. И това трябва да се погледне като свърши тази пандемия“, коментира проф.Витанов.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК