БългарияНа ФокусПоследни новини

Прокуратурата прекрати разследването срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова

Софийска градска прокуратура прекрати разследването срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката на партията Севделина Арнаудова. Досъдебното производство бе за изнудване на хазартния бос Васил Божков, който твърди, че е плащал милиони, за да работи лотарийният му бизнес. По делото са извършени множество действия, включително и разпит на Божков, който се върна от Дубай и в момента е под домашен арест.

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани за 24 часа от МВР през март 2022 г., когато на власт беше правителството на Кирил Петков с вътрешен министър Бойко Рашков. Арестите и обиските в домовете им бяха мотивирани със сигнал за изнудване на Божков. Тримата бяха освободени след изтичане на полицейската мярка от 24 часа, а прокуратурата не поиска удължаване на ареста. Впоследствие съдът обяви, че задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова по Закона за МВР е било незаконно.

Преди година и половина МВР използва особена процедура, за да арестува видните фигури от ГЕРБ – задържане в условията на неотложност. Спешността бе оправдана с разпит на тогавашния премиер Кирил Петков, който в показанията си твърдеше, че имало опасност те да укрият доказателства. В съда се оказа, че това е пълна измислица на тандема Петков-Рашков, неподлежаща на юридическа обосновка.

От държавното обвинение още тогава обявиха, че всички следствени действия са били опорочени, защото са извършени от разследващ полицай, а към момента на твърдяното престъпление Борисов и Горанов са били съответно премиер и финансови министър, тоест – производството е трябвало да се води от следовател. Затова прокуратурата заяви, че всички действия трябва да бъдат повторени, за да са процесуално годни.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Кран и полиция при МОЧА, започва демонтирането на паметника

Подобни статии

Back to top button