БългарияНа Фокус

Прокуратурата: „ТАД Груп“ хакнали поливната система на парламента, искали да мокрят депутати

Спецпрокуратурата оповсти нови данни около случая с хакерската атака срещу НАП и предполагемо престъпната дейност на „ТАД Груп“. Припомняме, че вчера собственикът на компанията се върна в България и веднага бе отведен да дава обяснения в Следствената служба. Прокуратурата поиска той да бъде задържан за 72 часа, което защитата му определи като „възмутително“.

Днес шефката на антитерористичния отдел на Специализираната прокуратура Евгения Станкова заяви, че обвинението имало данни, че от „ТАД Груп“ опитвали да хакнат напоителните системи на парламента с цел да се мокрят депутати и гости. 

„Ще ви кажа нещо, което представлява по-голям интерес може би, от журналистическа гледна точка за вас. Осъщесдтвено е посегателство върху сървъра на „Поливни системи“, кото са пред парламента. В данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова желание: че евентуално при преминаване на автомобили на различни – може би на държавен глава, или на гости на нашето Народно събрание – евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента. С което да се създаде някакво затруднение в придвижването.“

Това е единствената подробност, която от Прокуратурата дадоха по досъдебното производство срещу членовете на ИТ фирмата. Според държавното обвинение целта на „ТАД Груп“ била да се клати държавата, а „съучастници“ в това били разследващите журналисти от „Биволъ“.

Хакерите от „ТАД груп“ си общували 2 седмици преди ареста със сайта „Биволъ“, изпратили са информация освен на собственика му Атанас Чобанов – и на Би Би Си и Ройтерс, което вече е посегателство върху националната сигурност, защото данните са излезли извън Република България, обясни Станкова. 

Макар че задържаният вчера шеф на фирмата Иван Тодоров не иска да съдейства и да си даде паролите, е установено, че по „Телеграм“ един от обвиняемите е провел скрит чат с „Биволъ“. 

Дейността им е целяла да създаде паника и дестабилизация в държавата, обоснова се Стоянова защо те ще бъдат обвинени в тероризъм.

Целите тя определи като „една дейност, насочена срещу населението“ и „срещу действащата в момента политическа система, форма на управление“ и т.н.

Също така от фирмата събирали избирателно данни за търговски дружества, за хора на висши ръководни длъжности и на популярна хазартна игра. Освен за тях са събрани данни за 5,1 млн. граждани, поясни още прокурорката – ЕГН, номера на автомобили, какви ли не още факти.

Така например дейността им довела до факта, че служителите на НАП са изключително притеснени и на практика не могат да работят.

Адвокатът на Иван Тодоров: Задържането му е злоупотреба със закона

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button