ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Пролетни рецепти със спанак

Спанакът, за който дълги години се вярваше, че е много богат на желязо и дава сила, всъщност дължи славата си на други полезни вещества, предимно витамини и неразтворими фибри. Той съдържа малко въглехидрати, затова се препоръчва в повечето диети за отслабване.

Този зеленолистен зеленчук е от семейството на амаранта и е свързан с цвеклото и киноата. Произхожда от Централна и Западна Азия. Може да се консумира както суров, така и готвен – варен, задушен, печен. При замразяване не губи полезните си свойства. Готви се бързо и лесно, най-бавното от всичко е хубавото му измиване и почистването на дръжките.

Спанак с ориз е класическа рецепта, но тъй като оризът има много въглехидрати, напоследък много домакини приготвят рецептата с киноа. Сравнително нови за нашата кухня са различните кишове, пици, лазаня със спанак. Общото при тях е, че зеленчукът първо се задушава леко в мазнина и след това се смесва с останалите продукти.

Спаначени мъфини

Необходими продукти:
250 г брашно
250 мл прясно мляко
150 г натрошено сирене
2 яйца
200 г спанак (пресен или замразен)
1 пакетче бакпулвер
2 щипки сода бикарбонат
2 щипки сол
1 щипка индийско орехче
30 г масло

Начин на приготвяне:
Нарежете спанака на дребно. Сложете млякото в дълбок съд и прибавете маслото. Оставете мазнината да се разтопи на средна температура. Добавете спанака към млякото и оставете на котлона 3-4 минути. След това отстранете сместа да се охлади добре. В голяма купа смесете пресятото брашно с останалите продукти, освен сиренето и яйцата. Когато спаначената смес е добре охладена, разбийте в нея яйцата и я добавете към брашното. Бъркайте сместа с дървена лъжица или шпатула, докато всичко се смеси добре. Прибавете и сиренето и разбъркайте внимателно още веднъж. Ако сместа ви се стори прекалено суха, може да добавите лъжица кисело мляко. Разпределете сместа в намаслени формички за мъфини. Сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 20-25 минути или докато мъфините придобият приятен златист цвят.

Дроб-сарма със спанак

Необходими продукти:
300 г пилешки дробчета или воденички
200 г спанак
1 вр. пресен лук
1 ч. ч. ориз
3 ч. ч. топла вода (бульон)
3 яйца
300 мл прясно мляко
олио
сол, черен и червен пипер, джоджен

Начин на приготвяне:
Пилешките дробчета се нарязват на по-големи кубчета. Ако използвате воденички, трябва предварително да се сварят. Пресният лук се нарязва и се задушава в олио. Прибавя се оризът и се запържва, докато стане прозрачен. Слага се нарязаният спанак и леко се задушава. Добавят се дробчетата (воденичките) и подправките, разбърква се и се изсипва в тава за печене. Сипват се 3 ч. ч. топла вода или бульон. Яйцата се разбиват и към тях се добавя прясното мляко. Сместа се изсипва в тавата при останалите продукти. Всичко се разбърква добре. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато оризът поеме водата и се свари.

Лазаня със спанак

Необходими продукти:
1 опаковка кори за лазаня
1 кг спанак
50 г масло
600 мл зеленчуков бульон
200 г извара
200 г сирене
200 г кашкавал
1 стрък праз
1 морков
3 ск. чесън
3 с. л. зехтин
1 с. л. брашно
сол, червен пипер, риган, босилек

Начин на приготвяне:
Загрейте маслото в тиган и запържете брашното за около 1 минута до златисто. Налейте студена вода или студен зеленчуков бульон и сложете сосът да заври. Разбърквайте непрекъснато. Загрейте зехтина и запържете счукания чесън. Прибавете ситно нарязания праз и настъргания морков. Подправете с риган. Варете зеленчуците, докато омекнат, и ги свалете от котлона. Измийте спанака, нарежете го на ситно и го бланширайте с гореща вода. Смесете го с останалите зеленчуци и изварата. Намажете дъното на тавата със зехтин и налейте един черпак от соса, за да го покрие. Наредете един ред кори, предварително бланширани в подсолена вода, и залейте със сместа от спанака и изварата. Поръсете с натрошено сирене. Наредете втори ред кори и ги притеснете леко, за да се изравни плънката. Върху тях се редуват спанак, извара и сирене. Третият ред кори се залива с останалия зеленчуков сос. Печете 30 минути на 200 градуса. Поръсете обилно с настърган кашкавал, риган, босилек и червен пипер. Допечете лазанята до златисто. Накрая я нарежете на порции и сервирайте.

Пица със спанак

Необходими продукти:
За блата
250 г брашно
150 мл газирана вода
1,5 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. суха мая или 12 г прясна мая
За плънката
500 г спанак
2 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън или 2 скилидки
1 с. л. зехтин
черен пипер
100 г кашкавал
50 г настърган Пармезан

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в малко топла вода, прибавя се захарта. Разбърква се хубаво и се оставя да постои 10 минути. Брашното се пресява, замесва се еластично тесто като накрая се добавят солта и зехтинът. Меси се хубаво 10 минути. Поставя се в намаслен съд, покрива се и се оставя за 1 час. Спанакът се почиства, измива се и се нарязва на дребно. Ситно нарязаните лук и чесън се задушават 2-3 минути в сгорещения зехтин. Прибавя се спанакът и се задушава на слаб огън до омекване, като се бърка от време на време. Накрая се подправя със смлян черен пипер. Втасалото тесто се разстила в намаслена тава (26-28 см). Отгоре се разпределя плънката. Кашкавалът се нарязва на ивички и се нарежда върху плънката. Поръсва се с настъргания Пармезан. Пицата се пече на 180-200 градуса 25-30 минути и се поднася топла.

Хит на седмицата

Пилешки гърди, пълнени със спанак

Необходими продукти:
4 пилешки гърди
1 ч. ч. пресни листа спанак
1/2 ч. ч. натрошено сирене фета
1 ск. чесън
1 с. л. зехтин
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
В малка купа смесете спанака, сиренето фета, пресования чесън, зехтина, солта и черния пипер. Изрежете джоб във всяка пилешка гърда. Напълнете сместа от спанак и фета в джобовете. Подправете отвън със сол и черен пипер. Поставете пилешките гърди върху хартия за печене и печете на 200 градуса 25-30 минути, до готовност на месото.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Ето и кои зодии са „Стари души“

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button