БългарияНа ФокусПоследни новини

Променят и закона за бежанците – ще получават безплатно образование, семейни помощи и регистрация без документи

Правителството е предложило промени в Закона за убежището, които да бъдат приети редом с приемането на България в Шенген по въздух и вода на 31 март. 

Бежанците вече ще могат да получават семейни помощи, ако отлгеждат дете или бебе в България. Децата им също ще получават безплатно обучение от 1 до 12-и клас.

Мигранти без лични документи вече няма да има проблем да бъдат разпознавани и регистрирани, за което ще се използва специален механизъм. Досега България имаше различно законодателство от европейското за мигранти без лични документи.

Специални правила ще се въведат и за начина, по който деца, които са пристигнали сами в страната, ще  бъдат събирани със семействата им или техни роднини, ако в даден момент и те дойдат в България.

Международна закрила пък няма да се дава на тези, които вече имат бежански статут в друга държава-членка на ЕС или трета държава, която е определена като сигурна. Последващите молби за международна закрила, в които бежанците не се позовават на никакви нови обстоятелства от съществено значение за личното им положение или относно държавата по произход, също ще бъдат отказвани.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Кеворкян: Подаряват ни проблема си – и ни назначават за надзиратели

Подобни статии

Back to top button