Последни новиниСвят

Протестиращите в Хонконг обградиха правителствените сгради

Огромната тълпа от демонстранти в Хонконг обкръжи комплекса от правителствени сгради в района на Адмиралтейството, предаде кореспондент на РИА-Новости.

Демонстрантите са окупирали моста срещу сградите, подвикват оскърбления срещу полицията, светят с лазери в сградата. Тя е огладена с двуметрови бариери. Засега полицията не предприема опити да ги разгони.

Мащабните протести в Хонконг започнаха през юни заради предложени поправки към закона за екстрадиция, които при одобрение им ще позволят на автономния град Хонконг да предава заподозрени лица на Китай, Тайван, Макао, с които в момента той няма споразумение за екстрадиция.

Протестиращите смятат, че поправките ще позволи на властите да водят борба с нейните критици и активисти.

Правителството на Хонконг направи отстъпки, като обяви безсрочно спиране на поправките към закона, а ръководителката на администрацията Кери Лам

поднесе публични извинения за създалото се положение. Но противниците на законопроекта останаха недоволни и поискаха пълен отказ от него. Те предявиха също ултиматум на властите, който не бе удовлетворен и протестираха продължиха.

В момента протестиращите претендират за изпълнението на пет искания: окончателно изтегляне на закона за екстрадиция, използването на термина „масови безредици” спрямо протестите, освобождаване на всички арестувани по-рано демонстранти, независимо разследване на действията на полицията по време на протестите, въвеждате на всеобщи избори. 

Бебе на 40 дни почина заради непредпазливост

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button