Проучване: Българите – най-нещастни от всичко

Проучване: Българите – най-нещастни от всичко

Колко нещастни са европейците? През 2018 г. над 62% от хората в ЕС на 16 и повече години заявяват, че са били щастливи през цялото време (14%) или поголямата част от времето (48%) през последните 4 седмици. Това сочат публикувани днес данни на статистическата служба Евростат.

 

В сравнение с 2013 г. делът на щастливите хора в ЕС се е увеличил с над 2 пункта. Белгия, Холандия, Австрия и Финландия са страните с най-щастливо население – над три четвърти от хората (76% в всяка страна) посочват, че са се чувствали щастливи през цялото и поголяма част от времето за последните 4 седмици. Следват Люксембург, Испания и Дания, предава БНР.

 

На обратната страна на скалата най-ниско ниво на щастие е регистрирано в Латвия (31%), следвана от България (35%), Хърватия (42%), Литва (45%), Гърция и Румъния (по 46%).

 

В отделно проучване Евростат отбелязва, че нивото на удовлетвореност от живота варира значително в общността, като на дъното е България.

 

Граждани на ЕС са били запитани „Като цяло колко сте удовлетворени от живота напоследък?“, като отговорът е по скала от 0 до 10, при която 0 е „изобщо не съм удовлетворен“, а 10 – „напълно удовлетворен“.

 

Най-високо ниво на удовлетвореност е регистрирано във Финландия – 8,1 пункта, следвана от Австрия (8), Дания, Полша и Швеция (по 7,8).

 

За сравнение България се класира последна с 5,4 точки. След страната ни е Хърватия (6,3), Гърция и Литва (по 6,4). Унгария (6,5) и Латвия и Португалия (по 6,7). 

нещастни
снимка: Евростат

Най-нещастни сме и по показателя „финансова ситуация“, като оценяваме удовлетвореността си на едва 4.3 точки. На противоположния полюс е Дания с 7.6 точки. 

нещастни
снимка: Евростат

Българите са най-неудовлетворени от всички държави в ЕС и от личните си връзки – даваме си само 6.6 пункта. За контраст като най-щастливи по този показател се определят гражданите на Малта – 8.6 точки.

нещастни
снимка: Евростат

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК