Проверяват връзките на всички предприятия с над 50% държавно участие с фирмите на Божков, Пеевски и Желязков - Bulletin.BG
Проверяват връзките на всички предприятия с над 50% държавно участие с фирмите на Божков, Пеевски и Желязков

Проверяват връзките на всички предприятия с над 50% държавно участие с фирмите на Божков, Пеевски и Желязков

Всички предприятия с над 50% държавно участие ще бъдат проверени във връзка с новия списък със свързани лица на санкционираните от САЩ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Това съобщи на брифинг след днешното заседание на правителството министърът на Финансите Асен Василев. 

 

От всички министерства са дадени указания, всички предприятия с над 50% държавно участие и всички структури да огледат съществуващите договори и взаимовръзки. Все още нямаме обратна връзка“, каза Василев. 

 

Фирмите в обявения от Министерството на финансите снощи разширен списък със свързани лица със санкционираните по Закона „Магнитски“ са идентифицирани като контролирани с над 50% от Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, каза още Василев.

 

Министърът допълни, че работата по установяването на всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица продължава.

 

„Това, което сме направили като решение на Министерски съвет е изключително тясно, по-тясно и от дефиницията „свързани лица“ в ДОПК, по-тясно е и от дефиницията в КОМПИ. Причината да е толкова тясно е да се ограничи кръгът и ефектът върху държавните дружества. Ако се погледне за Закона за обществените поръчки има много ясно изключение, ако една обществена поръчка би нанесла, би застрашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост“, обясни Асен Василев.

 

В изпълнение на Решение на Министерския съвет № 441 от 04.06.2021 г. Министерството на финансите публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати.

 

ОТПУСКАТ ДЪРЖАВНА ПОМОЩ ЗА ТУРОПЕРАТОРИТЕ

 

Днес беше прието постановление за реда и начина за отпускане на държавна помощ на туроператорите, което ще даде сигурност в бизнеса и ще осигури спокойствие на потребителите на туристически пакети в България, съобщи зам.-министърът на туризма Даниела Стоева.

 

Това е втора част от планираната сума в размер на 51 милиона лева, над 16 милиона в момента е остатъчната сума, които ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари на крайните потребители, уточни Стоева.

 

Стартираме процедурата по приемане на документите на 1 юли, допълни зам.-министърът.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК