You are currently viewing Пуснаха от ареста българина, обвинен, че прекарал с кемпера си 28 мигранти до Гърция
снимка: Архив

Пуснаха от ареста българина, обвинен, че прекарал с кемпера си 28 мигранти до Гърция

Пловдивският апелативен съд промени мярката на 64- годишния Тошко Тодоров по прякор Машора от задържане под стража на домашен арест. Той ще изтърпи наказанието си в родното си село Столетово.

 

Преди началото на съдебното заседание пред Съдебната палата в Пловдив се проведе протест на негови близки. Те настояха Тодоров да бъде пуснат от ареста.

 

Роднините на Тошко Тодоров твърдят, че той е неправомерно обвинен. Нелегалните бежанци били открити в кемпер, продаден от Тодоров преди три месеца на мъж от Плевен. Талонът на превозното средство обаче не бил прехвърлен на името на новия собственик.

 

„Той е невинна жертва на престъпна схема за трафик на бежанци. Невинен е и неговото място не е в ареста”, казва дъщерята на Тодоров.

 

Решението на съда беше прието с бурни аплодисменти от близките и приятелите му.

 

До съдебно дело се стигна след като 64-годишният шофьор получи европейска заповед за арест и обвинение за трафик на бежанци. Гръцката страна поиска също Тошко Тодоров да бъде екстрадиран, за да изтърпи наказанието си.

 

Той е обвинен, че е транспортирал с кемпера си 28 мигранти от Иран, Ирак и Бангладеш до Гърция.

 

Изненадващо в съдебната зала както адвокатът на Тодоров, така и прокурорът поискаха мярката му да бъде изменена от задържане под стража в домашен арест.

 

„Аз поисках мярката му да се измени в домашен арест предвид здравословното му състояние, чистото съдебно минало и това, че има постоянен адрес и няма да се укрие”, поясни прокурор Атанас Янков.

 

След много кратко съвещание съдебният състав се произнесе.

 

„По отношение на Вас следва да се вземе мярка домашен арест, т.е., освобождавеме Ви от задържане под стража“, обяви съдията.

 

Съдебният състав не взе отношение по европейската мярка за задържане, защото не бил запознат с доказателствата, които има гръцката страна.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК