BulletinПоследни новиниСвят

Путин: Китай и Русия използват националните си валути в плащанията помежду си

„90% от плащанията между Китай и Русия се извършват в националните им валути“.

Това заяви Владимир Путин по време на срещата си с китайския президент Си Дзинпин в Пекин, съобщи „Гардиън“.

„Своевременното решение на руските и китайските власти да извършват разплащания в националните си валути засили търговията между страните“, каза Путин.

След началото на руската инвазия в Украйна, западните държави изключиха руските банки от Swift – основната световна мрежа за международни разплащания. Целта беше да бъде ударена руската търговия.

По онова време имаше опасения, че подобен ход може да навреди на статута на щатския долар като световна резервна валута и да ускори използването на алтернативни валути. Въпреки това повече от две години по-късно доларът и доларовите платежни системи продължават да имат доминираща роля.

Очаква се Путин и Си да използват това държавно посещение, за да намерят обходни пътища, които да им позволят да продължат да разширяват търговията далеч от зоркия поглед на САЩ.

„Когато става дума за икономика, най-критичният въпрос е този за плащанията“, твърди Алексей Маслов, директор на Института за далекоизточни изследвания към Руската академия на науките.

„Големите китайски банки ограничават плащанията от притеснение за американските санкции, а Русия предложи да реши въпроса чрез децентрализирана платежна система, която Западът няма да може да проследи. И двете страни ще търсят защитени от санкции механизми занапред“, каза Маслов.

Путин добави, че двете страни ще се опитат да установят по-тясно сътрудничество и в областта на „промишлеността и високите технологии, космическата и мирната ядрена енергия, изкуствения интелект, възобновяемите енергийни източници и други иновативни сектори“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Фицо вече не е в критично състояние, но все още е в болницата

Подобни статии

Back to top button