На ФокусПоследни новиниСвят

Путин: Конфликтът между Русия и НАТО е само на крачка от Третата световна война

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че пряк конфликт между Русия и ръководения от САЩ военен алианс НАТО би означавал, че планетата е на крачка от Трета световна война, но заяви, че едва ли някой иска подобен сценарий, предаде ТАСС.

Войната в Украйна предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Москва със Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам. Путин често е предупреждавал за рисковете от ядрена война, но твърди, че никога не е изпитвал необходимост да използва ядрени оръжия в Украйна.

Миналия месец френският президент Еманюел Макрон заяви, че не може да изключи разполагането на сухопътни войски в Украйна в бъдеще, като много западни държави се дистанцираха от това, докато други, особено в Източна Европа, изразиха подкрепа.

Запитан за забележките на Макрон и за рисковете и възможността за конфликт между Русия и НАТО, Путин се пошегува: „В съвременния свят всичко е възможно“.

„За всички е ясно, че това ще бъде на крачка от пълномащабна Трета световна война. Мисля, че едва ли някой се интересува от това“, заяви Путин, след като спечели най-голямата победа в постсъветската история на Русия.

Путин обаче добави, че в Украйна вече има военни от НАТО, като заяви, че Русия е доловила, че на бойното поле се говори на английски и френски език.

„В това няма нищо добро, преди всичко за тях, защото те умират там и то масово“, каза той.

Преди изборите в Русия на 15-17 март Украйна засили атаките срещу Русия, като обстрелваше гранични райони и дори използваше пълномощници, за да се опита да пробие руските граници.

Запитан дали смята за необходимо да превземе украинската Харковска област, Путин заяви, че ако нападенията продължат, Русия ще създаде буферна зона от повече украинска територия, за да защити руската територия.

„Не изключвам, че имайки предвид трагичните събития, които се случват днес, ще бъдем принудени в някакъв момент, когато сметнем за необходимо, да създадем определена „санитарна зона“ в териториите, които днес са под киевски режим“, каза Путин.

Той отказа да даде повече подробности, но заяви, че такава зона може да се наложи да бъде достатъчно голяма, за да не позволи на чуждестранно произведено въоръжение да достигне до руска територия.

Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки голяма европейска война след осемгодишен конфликт в Източна Украйна между украинските сили, от една страна, и проруските украинци и руските пълномощници, от друга.

Путин заяви, че би желал Макрон да спре да се стреми към изостряне на войната в Украйна, а да играе роля в намирането на мир: „Изглежда, че Франция би могла да изиграе роля. Все още не всичко е загубено.“

„Казвал съм го отново и отново и ще го кажа отново. Ние сме за мирни преговори, но не само защото на врага му свършват патроните“, каза Путин.

„Ако те наистина, сериозно, искат да изградят мирни, добросъседски отношения между двете държави в дългосрочен план, а не просто да си вземат почивка за превъоръжаване за 1,5-2 години.“

Путин отхвърли критиките на САЩ и Запада относно изборите, които според Белия дом не са били свободни и честни, като заяви, че изборите в САЩ не са демократични и разкритикува използването на държавна власт срещу Доналд Тръмп.

„Целият свят се смее на това, което се случва там“, каза Путин за Съединените щати. „Това е просто катастрофа – това не е демокрация – какво, по дяволите, е това?“

На въпрос за съдбата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина при неизяснени обстоятелства в руски затвор в Арктика на 16 февруари, Путин заяви, че просто е „починал“, използвайки името на Навални за един от първите пъти в публичното пространство.

Путин заяви, че няколко дни преди смъртта на Навални се е съгласил да го размени. През февруари беше съобщено, че е била договорена сделка за размяна на затворници за Навални малко преди смъртта му.

„Казах: „Съгласен съм“, каза Путин за одобрението си за размяната на затворници. „Имах едно условие – разменяме го, но той никога няма да се върне.“

Вдовицата на Навални, Юлия, обвини Путин, че е убил съпруга ѝ. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това твърдение е просто погрешно. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button