BulletinПоследни новиниСвят

Путин подписа указ за пролетната военна мобилизация

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за начало на рутинната пролетна наборна кампания, с който 150 000 граждани се призовават на задължителна военна служба, става ясно от документ, публикуван на уебсайта на Кремъл.

Всички мъже в Русия са задължени да преминат едногодишна военна служба или равностойно обучение по време на висшето образование, считано от 18-годишна възраст.

През юли долната камара на руския парламент гласува за увеличаване на максималната възраст, на която мъжете могат да бъдат призовани на служба, от 27 на 30 години. Новото законодателство влезе в сила на 1 януари 2024 г.

Задължителната военна служба отдавна е чувствителен въпрос в Русия, където много мъже полагат големи усилия, за да избегнат връчването на документите за наборна военна служба.

Наборните войници не могат да бъдат законно изпращани да се бият извън Русия и бяха освободени от ограничена мобилизация през 2022 г., която събра най-малко 300 000 мъже с предишна военна подготовка, за да се бият в Украйна – въпреки че някои наборни войници бяха изпратени на фронта заради грешка.

През септември Путин подписа заповед за призоваване на 130 000 души за есенната кампания, а миналата пролет Русия планираше да свика 147 000 души.

„Пролетната кампания за военна мобилизация ще започне на 1 април“, заяви на брифинг високопоставен служител на Генералния щаб, вицеадмирал Владимир Цимлянски.

По думите на Владимир Цимлянски всички наборници ще отбиват едногодишната си служба на „територията на Руската федерация“.

Те „няма да бъдат изпращани на постове за разполагане на въоръжените сили в новите руски региони“, т.е. четирите украински области (Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка), анексирани от Русия през 2022 г., и „няма да участват в специалната руска военна операция“, увери Цимлиански.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Кличко: Киев все още е целта на Путин, Русия има планове за нова атака срещу града

Подобни статии

Back to top button