БългарияНа Фокус

Радев към Карадайъ: „Коя е Вашата родина майка?“ (ВИДЕО)

Продължават консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии. Малко след 15 часа започна разговорът с ДПС. След обичайната размяна на реплики между президента и лидера на партията Мустафа Карадайъ за търсене на диалог и консенсус за съставяне на правителство, двамата изпаднаха в спор.

 

Причината за него стана напускането от страна на Карадайъ на свикания от президента Консултативен съвет за национална сигурност в знак на протест срещу обсъждането на актуализацията на бюджета и гражданството на министъра на икономиката Кирил Петков.

 

 

 

Спорът започна с упрек от страна на президента, че Карадайъ не е останал на заседанието на КСНС, за да чуе важните доклади на служебните министри. В отговор лидерът на ДПС изложи мотивите за напускането си, а Румен Радев отговори, че гражданството на Кирил Петков на документи няма толкова голямо значение, защото има значение „какъв е той в сърцето си“.

 

„Не мисля, че е удачно точно вие да повдигате темата за гражданството. Да си гражданин на България не значи само да имаш български паспорт. Аз веднага направих среща с г-н Петков и говорих с него по темата. Той категорично ми заяви, че има една родина майка – България. Вие ще ми кажете ли коя е Вашата родина майка, г-н Карадайъ?

 

В отговор председателят на ДПС каза:

 

„Моята родина е България. Мисля, че всички тези 51 години, които имам, са абсолютно и категорично доказателство на това“, отвърна Карадайъ

 

Радев контрира:

 

„Радвам се да го чуя, защото преди време пред една чужда власт казахте друго“, каза Радев.

 

В спора се намеси депутатът от ДПС Йордан Цонев:

 

„Не мога да остана безучастен, когато българският президент пита коя е родината майка на председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Същия въпрос можем да зададем на бесарабските българи. В Конституцията чувства няма. Там пише, че човек с двойно гражданство не може да бъде избиран за министър”, добави Йордан Цонев.

 

Прокуратурата: Изслушването на Иван Гешев в парламента ще наруши Конституцията

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button