БългарияНа ФокусПоследни новини

Радев при срещата с управителя на БНБ за служебен премиер: Не е добре БНБ да се въвлича в политическив процес

Не е добра идея да се въвлича БНБ в политическия процес – най-малкото по две групи от причини. Това обяви пред журналисти управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, след като се срещна с президента Румен Радев.

Радев каза, че първата група причини са  чисто съдържателни. „Това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време“, каза той. Според него след 2015 г. е постигната здравословна дистанция между банката и политическия процес и сили.

Втората група причини са правни. „Има колизия с националното законодателство, която е очевидна, но това, за което малко се говори е, че колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са изрично дефинирани в договора за функционирането на ЕС, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са много експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности“, обясни Димитър Радев.

„Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там изрично посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес и също така да прави опити да взема публични позиции извън тази на управител“, коментира Радев.

Управителят на БНБ обясни, че това до голяма степен се отнася и за неговите заместници.

„С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми и това не е редно да се допуска“, добави Димитър Радев.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Калин Стоянов: Стоянов: Качественото обучение на служителите на МВР един от основните ни приоритети

Подобни статии

Back to top button