Радев призова: Партиите да не се нападат, България трябва да има редовно правителство - Bulletin.BG
Радев призова: Партиите да не се нападат, България трябва да има редовно правителство
снимка: Скрийншот/Фейсбук

Радев призова: Партиите да не се нападат, България трябва да има редовно правителство

Призив към партиите да не се нападат взаимно отправи президентът Румен Радев. Той заяви, че след предсрочните избори на 11 юли България категорично трябва да има редовно правителство. 

 

„На политическите партии ще повторя предишните си призиви – да бъдат много внимателни, да търсят обединение около ценности, около приоритети, да не бързат да се нападат необмислено един друг, защото след това ще се срещнат в парламента и ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача за България – да съставят правителство. България трябва да има правителство след тези избори. Категорично. Затова нека винаги, когато партиите вземат отношение една спрямо друга, да мислят през тази призма как като влязат в парламента ще правят правителство заедно. Как ще се обединят около тези най-важни за страната приоритети. Пожелавам успех и една открита и разумна кампания“, заяви държавният глава пред журналисти в Пловдив, където посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

 

Той определи като заварени „договорки“ трудностите за осигуряване на машини за вота след малко повече от месец. 

 

„Вярвам че въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори. Възвръщането на доверието в изборния процес е основната задача. Вярвам, че ще се предприемат всички необходими стъпки то да се възвърне и да имаме честни, прозрачни и свободни избори“, допълни той.

 

Припомняме, че фирмата доставчик на машините „Сиела-Норма“ отказа да осигури допълнително устройства на цена от 6,5 млн. лева за изборите през юли с мотива, че цената е прекалено ниска. 

 

Държавният глава отново коментира и санкциите, наложени от САЩ:

 

„Това е прецедент за ЕС. Виждате, че 10 години уж вървяхме към европейско развитие, а се озовахме редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия. Служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции, за българските граждани във финансово отношение“, каза още Радев.

 

В условията на наложените американски санкции държавата трябва да защити финансовата си сигурност, заяви още президентът.

 

„Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции, точно как да се действа“, каза още държавният глава и категорично подчерта, че служебният кабинет е длъжен да предприеме мерки в законовите рамки и те вече се вземат, за да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани във финансово отношение.

 

По повод коментарите, че могат да се нарушат конституционни права на лица и фирми, попадащи в т.нар. черен списък, Радев заяви:

 

„Аз мисля, че ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани. Защото помислете си, ако държавни бюджетни организации, държавни дружества, по някакъв начин на свързване при бъдещи необмислени действия, попаднат под тези санкции. Какво правим тогава?!“.

 

Съветът по сигурността трябва да анализира много внимателно сигналите за корупция, идващи отвън, смята още президентът.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК