You are currently viewing Радев с нови оправдания за „Крим е руски“, но отново не се извини

Радев с нови оправдания за „Крим е руски“, но отново не се извини

От пресцентъра на президентството разпространиха нова позиция с обяснения за изказването на Румен Радев от четвъртък, че Крим е руски. От съобщението става ясно, че президентът отказва да върне думите си назад, както поиска Украйна, днес последва и позиция на американското посолство у нас. 

 

Ето какво се казва в позицията, разпространена от прессекретариата на държавния глава:

 

„Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. 

 

От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път.

 

Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници.

 

Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта.“

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК