You are currently viewing Радев: След 13 г. политически безхаберие преборихме олигархията, увеличихме пенсиите, организирахме честни избори

Радев: След 13 г. политически безхаберие преборихме олигархията, увеличихме пенсиите, организирахме честни избори

Президентът Румен Радев представи на официална церемония членовете на новото служебни правителство, което ще наследи досегашното. В него са сменени само трима министри.

 

НОВИЯТ СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ – КОЙ ВЛИЗА В НЕГО

 

В началото на речта си президентът благодари на служебните министри за свършеното от тях. Той подчерта, че те са подготвили наистина честни избори и за първи път те вотът е бил машинен.

 

 

 

„Благодаря ви, че на практика доказахте идеята ми, че е възможно единодействие. С дейността си вие върнахте доверието в институцията“, каза Радев.

 

И разкритикува 46-ото Народно събрание за това, че не е успяло да излъчи редовен кабинет.

 

„За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство. 46-ото Народно събрание не успя да излъчи редовен кабинет“, каза още държавният глава.

 

И подчерта, че това е причината за исторически прецедент – служебни правителство да наследява служебно правителство и такова да актуализира бюджет и да изготвя нов.

 

Радев отново разкритикува предишната власт:

 

„Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните проблеми, пресечи множество корупционни схеми и се противопостави на модела на завладяната държава“, отчете Радев.

 

Той изтъкна, че е бил постигнат рекорден икономически ръст на приходите и исторически ниска безработица.

 

„След 13 г. политическо безхаберие, актуализирахме пенсиите и изведохме пенсионерите над линията на бедност. Планът за възстановяване и устойчивост от насипно състояние е преведен във вид, готов за внасяне в ЕС“, похвали още служебното правителство Радев.

 

„Служебното правителство овладя хаоса в кризата с COVID-19 и организира старта на учебната година.“

 

След речта си Румен Радев прочете имената на всички служебни министри, включително и трите нови – Валери Белчев, който ще заеме поста на министър на финансите, Христо Алексиев – министър на транспорта и Даниела Везиева – министър на икономиката.

 

След това държавният глава даде думата на служебния премиер Стефан Янев.

 

Стефан Янев

 

В изказването си Янев благодари на президента за доверието и за думите по отношение на свършената до момента работа. И обяви какви ще са приоритетите на

 

„Новият служебен кабинет и неговите задължения могат да бъдат фокусирани върху две направления – организиране на честни и прозрачни избори, които за пореден път ще бъдат машинни. Изборите са фундаментът на демокрацията и аз се надявам българските избиратели да бъдат достатъчно мобилизирани и мотивирани при участие в предсрочните избори, така че да имаме градивна конфигурация на политическо представителство в българския парламент. Не можем да функционираме в перманентна политическа криза. Нуждаем се от правителство, което да предлага промени, смислени политически идеи и визии, които да бъдат подкрепени със законодателни инициативи. Българските граждани заслужават това. България се нуждае от устойчива перспектива“, категоричен беше Стефан Янев. 

 

Той отново предупреди, че страната ни се намира в условията на няколко кризи. 

 

„Предстоящите месеци няма да бъдат леки. През предстоящите тежки месеци и ще е необходимо да се полагат повече усилия така че проблемите да бъдат решени по най-добрия начин и да се управляват кризите. Уверен съм, че следващото служебно правителство ще се справи с това предизвикателствата и ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени. Надявам се, че българските граждани ще бъдат взискателни“, каза още Янев. 

 

След неговата реч министрите се заклеха, президентът се ръкува с тях, а след това ги покани за обща снимка.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК