БългарияНа ФокусПоследни новини

Радев за ротацията: Ще проведа консултации и ще връча мандат на първата политическа сила

“Ще изпълня Конституцията, както е записано в нея, ще проведа консултации и ще връча мандат на първата политическа сила – ГЕРБ, за съставяне на правителство. Прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани“.

Това каза президентът Румен Радев в Банско.

„Не искам да се меся в работата на правителството. Това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори”, заяви Радев на въпрос дали е приемливо Мария Габриел да съвместява функциите на премиер и министър на външните работи. По думите му решенията се вземат от „други хора на друго място”.

„Истинската тема на деня е случат с Мартин Божанов”, заяви президентът Румен Радев. Трябва да се извърши непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости. Това е истински тест освен за съдебната власт, и за правителството, и за НС. Те сега имат шанса да изкарат България на нов път. Но ако не успеят да го направят, или не могат, или не искат да се справят с мафията, каза още президентът.

Ще използвам всички инструменти на президентската институция, с които да настоявам този път този случай да бъде разнищен докрай. Винаги могат да гръмнат още такива скандали, така и не научихме какво стана с убийството на Алексей Петров, но е много важно да разберем сега за убийството на т.нар. „Нотариус“, допълни Радев.

Надявам се всички институции да си дават сметка, че ако оставят този случай да бъде потулен, и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго, каза още президентът.

По отношение на протестите на земеделците, Радев коментира, че избухналите протести навсякъде в Европа показват, че „ЕС се разминава като амбиции и възможности за разрешаване на този проблем“. Вие си спомняте, че още през есента на 2022 г. служебният министър на земеделието Явор Гечев постави остро този въпрос на вниманието на ЕК. Той предупреди, че ще се стигне до такова развитие на ситуацията. За съжаление, не бяха предприети навременни мерки, а впоследствие вече предприетите все още са половинчати. И ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентоспособност, тя трябва да се вслушва в гласа на земеделските стопани и да предприеме мерки навреме, каза още президентът.

Имахме много ползотворни разговори с общинското ръководство на Банско, съобщи още Радев.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Иван Таков, БСП-София: Снетото доверие от страна на Корнелия Нинова към мен не е от особено значение

Подобни статии

Back to top button