You are currently viewing Радев за сертификата за ваксинация: Не трябва да има дискриминация
снимка: Президентство

Радев за сертификата за ваксинация: Не трябва да има дискриминация

Европейският цифров сертификат за COVID-19 трябва да стимулира свободното движение и да не води до дискриминация на европейските граждани. Това заяви държавният глава Румен Радев в Брюксел преди началото на заседанието на Европейския съвет, съобщиха от пресцентъра на президентството.

 

„Нуждаем се от стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката и особено на туризма“, посочи Румен Радев и добави, че въвеждането на този сертификат не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани.

 

Предстои страните-членки на ЕС да разгледат и механизъм за споделяне на ваксини от държави-членки на съюза към трети страни, като за България приоритетни са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония.

 

В дневния ред на заседанието на Европейския съвет е и темата за „зеления преход“.

 

В този контекст Радев заяви, че рязкото нарастване на амбициите на Европейския съюз за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г. поставя България в трудно положение. През миналия декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи активно за амбициозен законодателен пакет.

 

Радев подчерта, че в тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени.

 

„Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различния старт на държавите-членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на „зеления“ преход“, заяви Румен Радев.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК