Расте броят на жертвите на трагедията в Мексико

Расте броят на жертвите на трагедията в Мексико

Жертвите вследствие катастрофата в метрото в Мексико Сити вече са 20 души, сред които има и деца. Ранените са около 70 човека, а 49 са хоспитализирани, съобщиха световните медии, цитирани от БГНЕС.

 

Инцидентът в мексиканската столица се е случил около 22:30 ч. местно време, когато надлез с минаващ по него влак на метрото се е срутил.

 

На разпространени по телевизията и социалните медии снимки и видеоклипове се виждат висящи вагони.

 

По информация на очевидци, в падналия вагон е имало много пътници, въпреки късния час. Около 15 минути след инцидента един от пасажерите успял да разбие стъклото на вагона и хората в него започнали сами да излизат от там, като първо извели ранените и възрастните.

 

Кметът на столицата Клаудия Шайнбаум, която пристигна на мястото на катастрофата, съобщи, че спасителната операция е временно преустановена, докато докараният кран стабилизира влака. Първоначално пожарникарите и медицинските екипи са използвали стълби, за да стигнат до вагоните. Очаква се в скоро време търсенето на оцелели да бъде възобновено.

 

По информация на кмета Шайнбаум, един човек е оцелял, заклещен в колата си под развалините. Той е изваден и е откаран в болница. Други седем души са били в „тежко състояние“ и са били подложени на операция, каза тя.

 

Властите работят върху идентифицирането на загиналите.

 

В спасителната операция участват и 220 военни, които да окажат съдействие на населението и да обезпечат сигурността на гражданите, съобщи мексиканското министерство на отбраната.

 

Според кмета Клаудиа Шайнбаум, причина за трагедията е поддала подпорна греда.

 

Инцидентът се е случил по линия 12 на метрото, известна още като Златната линия. Участъкът е построен, когато външният министър Марсело Ебрард е кмет на Мексико Сити. Линията е открита е през 2012 г.

 

Преди години местни жители са сигнализирали за повреда на колони по маршрута на метрото. Имаше и твърдения за корупция при изграждането на трасето. Само две години след откриването на линията пътуванията по него бяха прекъснати в продължение на месеци, за да се извърши ремонт.

 

„Това, което се случи днес с метрото, е ужасна трагедия. Моята солидарност е с жертвите и техните семейства “, написа Ебрард в профила си в Туитър.

 

Той призова за щателно разследване и откриване на отговорните за инцидента, като заяви, че е на разположение на властите, „за да помогна с каквото е необходимо”.

 

Метрото в Мексико Сити е втората по големина метросистема в Северна Америка след метрото в Ню Йорк и е едно от основните транспортни средства в мексиканската столица. Първата част от него е открита през 60-те години на миналия век. На няколко места влаковете се движат над повърхността на земята, както на мястото на инцидента. През 2019 г. метрото е обслужило 1,665 милиарда пътници.

 

От откриването си преди половин век метрото в Мексико Сити е претърпяло две тежки катастрофи. През март миналата година при сблъсък между два влака на гара Такубая загина един пътник, а 41 души бяха ранени. През 2015 г. влак, който не спря навреме, се блъсна в друг на гара Океания, ранявайки 12 души.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК