You are currently viewing Рекорден брой случаи на „Делта“ варианта у нас. 5 области са в „червената зона“
снимка: Pixabay

Рекорден брой случаи на „Делта“ варианта у нас. 5 области са в „червената зона“

Нови 254 случая на Делта варианта на COVID-19 са били установени в страната. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/. В Центъра са били анализирани 262 клинични проби, като 254 от тях са били Делта, а 6 – на Алфа вариант. Останалите два случая са на други варианти.

 

Клиничните проби са били взети от пациенти с COVID-19 в периода 2 юли – 8 август 2021 г. и са били изпратени от 49 различни лечебни заведения от 21 области на страната. Най-много проби с Делта вариант са били установени в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Пазарджик и Благоевград.

 

Към 22 август 170 от тези болни са били оставени на домашно лечение, 33 са били хоспитализирани, 44 са били излекувани, а 7 са починали.

 

5 области вече са в червената зона към днешна дата – спрямо критериите в плана за справяне с коронакризата. Това са Велико Търново, Бургас, Търговище, Русе и Пловдив. Други две – София-град и Пловдивска област, са на път да влязат в червена зона по заболеваемост от Covid-19.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 133 души са починалите от 17-и до 23 август, като трима от тях са били ваксинирани.

 

В Бургас Кунчев се включи в заседанието на Областния съвет по здравеопазване, където обсъждат въвеждането на мерки за действие срещу разпространението на Covid-19.

 

Главният държавен здравен инспектор ще посети днес и Велико Търново. Това са двете области с най-висока към момента заболяемост от Covid-19 .

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК