Радев реши: Изборите ще се проведат на 4 април. ГЕРБ попитаха кой му диктува
снимка: скрийншот

Радев реши: Изборите ще се проведат на 4 април. ГЕРБ попитаха кой му диктува

На 4 април ще се проведат редовните парламентарни избори. Това обяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията.

 

„Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, каза Радев. 

 

Той поиска редица промени в Изборния кодекс не само за гласуването на карантинираните лица.

 

„Открои се важността от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпва само с осигуряване правото на глас на хората под карантина, каза Радев. Очаквам законодателят да гласува и други не по-малко важни предположения“, каза Радев.

 

Президентът настоя основно за предложенията на опозиционните партии, с които се срещна – гласуване на българите в чужбина по пощата, видеонаблюдение и излъчване на броенето на гласовете на живо, равен достъп до медиите на всички политически субекти и премахване на ръчното броене на машинния вот. 

 

Президентът излезе и с редица искания към ЦИК.

 

„Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и като възможност, защото се взеха дълго отлагани решения. Бях уверен от ЦИК, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди изборния ден. Очаквам ЦИК да предприеме действия за актуализация на изборните списъци“, каза президентът. 

 

Той настоява всички партии и коалиции да имат достъп до сертифицирането на машините и те да бъдат доставени в срок.

 

А от здравните власти поиска възможно най-бързо да бъдат изготвени протоколи за глсуване по време на пандемия. Радев обвини институциите, че до момента не са се готвили за вота в условията на здравни предизвикателства:

 

„Във време, когато институциите се изпразват от доверие и се сриват като тротоарите, изборите придобиват съдбовно значение. Макар отдавна да бе известно, че тези избори ще се провеждат в условия на пандемия, нито една институция не предприе мерки. Благодаря на всички, които се отзоваха на поканата ми за консултации. Фокусирах общественото внимание върху необходимостта от адекватни мерки за преодоляването на проблемите при провеждането на изборите“, каза още президентът.

 

И допълни: 

 

„Отговорните органи трябва да обявят ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания и за избирателната активност. Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока.“

 

ГЕРБ: НЯМА ДА ВНЕСЕМ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА

 

Минути след обръщението на Радев от ГЕРБ направиха пресконференция. Депутатът Тома Биков коментира, че 4 април е напълно приемлива дата за изборите, но управляващите няма да внесат исканите от Радев промени. 

 

„Президентът насрочи изборите за 4 април. За нас тази дата е приемлива, но с някои притеснения. Радев предложи в оставащото малко време до края на този парламент да се направят промени в изборното законодателство, засягащи неговия фундамент и ние няма да внесем нито една от промените, които Радев предложи“, каза Биков. 

 

И се мотивира с това, че промени в последния момент ще доведат до допълнително ерозиране на доверието в изборния процес. 

 

„Ако БСП и ДПС решат да преразгледат публичната си позиция от последните дни, в която настояват да не се правят фундаментални промени, нека да внесат промените на Радев. Няма да подкрепим тези предложения.“, осече Биков. 

 

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев от ГЕРБ допълни, че промяна на Изборния кодекс в последния момент е в нарушение на международни препоръки към страната ни. 

 

„От 2012 г. има решение на съда в Страсбург, който разтълкува решение на българското предходно правителство за въвеждане на промени в Изборния кодекс, в момента президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия, да сме в разрез с добрите практики на съда по правата на човека в Страсбург“, каза Георгиев.

 

Той припомни, че Радев се е отметнал от първоначално обявената дата за изборите – 28 март и попита кой му диктува:

 

„Кой дърпа конците? Кой натиска копчето“, попита той. 

 

Георгиев обвини президента, че не мисли равно за всички български граждани и изтъкна, че на 4 април се пада католическият Великден. Това означава, че много католици у нас и гласуващите в католически държави в чужбина ще бъдат затруднени. 

 

Той коментира, че за гласуване по пощата няма време.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК