БългарияНа Фокус

РЕШЕНО: Купуваме 8 F-16 за 1,25 млрд. долара

България ще подпише 4 договора за придобиването на 8 изтребителя F-16 блок 70 – това е резултатът от финализираните преговори по сделката. Цената на самолетите на този етап е 1,256 млрд. долара с опция да поевтинее още.

Това обявиха пред медиите в Министерския съвет министрите на отбраната и икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, заедно с ръководството на отбраната, след като МС прие техния доклад и даде мандат на Каракачанов.

По думите на вицепремиера има договорка Конгресът на САЩ да свали още 60 млн. долара от цената, с което общата стойност на сделката да падне под 1,2 млрд. долара.

Четирите договора са за доставката на изтребителите, за ракети въздух-въздух, за боеприпаси и за доставка на система за наблюдение и управление. Всички параметри по договорите са били уточнени между преговорните екипи в края на юни.

Те ще бъдат доставени окончателно до 2023 г., но плащането няма да бъде разсрочено. Самолетите са многофункционални, разполагат и с разузнавателни способности, като 6 от тях са едноместни, а другите два са двуместни, обясни шефът на отбраната ген. Боцев.

Преговорите стартираха от цена 1,4 млрд. долара, а ще платим под 1,2 млрд., обобщи генералът.

„Предстои четирите договора по покупката на новите изтребители да влязат за ратификция в парламентарната комисия по отбрана и в пленарната зала през следващата седмица. Ще се наложи и корекция на бюджета“, добави министър Каракачанов.

„Локхийд Мартин“ приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70, най-новия усъвършенстван вариант на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес. Това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, Локхийд Мартин и българската индустрия и академичната общност“, заяви Джон Нилсън, директор Комуникации на компанията производител на изтребителите за Европа и Израел. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button