You are currently viewing Решиха окончателно болничен или отпуск да взимаме, ако се налага карантина

Решиха окончателно болничен или отпуск да взимаме, ако се налага карантина

Общопрактикуващите лекари ще могат да дават болничен на хората, на които здравните власти са препоръчали карантина в домашни условия.

 

Това се отнася за гражданите, пристигащи у нас от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната, съобщават от Министерството на здравеопазването.

 

За целта регионалните здравни инспекции ще предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на личните лекари в съответната област.

 

Пациентите, получили болничен трябва да уведомят своя работодател в нормативно установения двудневен срок. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен на работодателя след изтичането на карантината.

 

От здравното министерство напомнят, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) трябва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

 

Ведомството препоръчва също така да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19.

 

„Отговорност на всеки български гражданин е да се отнася съвестно към своето здраве и здравето на околните. В този смисъл Министерството на здравеопазването апелира гражданите под карантина да я спазват стриктно”, коментират оттам.

 

Припомняме, че в продължение на дни министри, депутати и лекари си противоречаха в твърденията дали трябва да взимаме болничен или отпуск, ако се налага да останем под карантина заради разпространението на коронавируса. 

 

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК