ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Ритуал за здраве: ленено семе в мелачката

Една от най-купуваните хранителни добавки в света е лененото масло. То е превъзходен източник на есенциалните мастни киселини Омега 3, 6 и 9, абсолютно необходими за всички системи на организма. Те подпомагат работата на мозъка, бъбреците, черния дроб, сърцето, балансират хормоните, липидната обмяна, поддържат здравето на храносмилателния тракт. Но защо да купувате скъпи капсули с преработено ленено семе, ако можете да имате прясно смляно? Смляното ленено семе има едно огромно предимство пред капсулите с масло: ТО СЪДЪРЖА ФИБРИ!

Да, лененото семе съдържа пребиотични фибри, без които нашата храносмилателна система страда, съдържа и лигнани – фитохимикали, които защитават организма от вътрешни възпаления и тежки заболявания. Изследвания показват, че включването на ленено семе в хранителния режим е отлична профилактика срещу рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата. 

Как да използвате лененото семе? Купувайте несмляно, прясно, съхранявайте го на сухо и хладно. Когато го смелите у дома, например в мелачка за кафе, го използвайте до два часа. Ако остане количество, съхранявайте го в хладилник. Смиламе го, за да бъде усвоено по-лесно от организма и да извлечем от него  полезните вещества по-пълноценно. А го консумираме прясно, защото лесно се окислява и гранясва.

Лененото семе може да се включи в смутита- прекрасен начин за употреба. 

Може да поръсите плодовете, с които закусвате сутрин. 

Можете да овкусите овесените ядки с ленено семе и нарязани пресни плодове.

С лененото семе можете да поръсвате салатите си, така ще наситите организма с фибри, соли, микроелементи, растителни пребиотици и витамини.

Можете да направите и дресинг за салатите си. Ето една рецепта: 

2 чаени лъжички прясно смляно ленено семе

кафена чашка пресен сок от лимон

кафена чашка вода

лъжичка накълцан босилек

лъжичка дижонска горчица

лъжичка мед или друг подсладител, без захар

малко морска сол и черен пипер – по желание

Блендирайте всичко това и му се насладете като добавка към салатата. Не е необходимо да й слагате екстрахирана мазнина. 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Как да отслабнем след 40-годишна възраст?

Подобни статии

Back to top button