БългарияНа Фокус

Защо рушат Белоградчишките скали?

Посегнаха на Белоградчишките скали. Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов призова незабавно да се спре вандалщината върху уникалния природен феномен, която го поразява, съобщава Dir.bg.

Гневът на Рашидов е предизвикан от недопустимата намеса на техници, които под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, без одобрение и без разрешение, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. „Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре“, категоричен е председателят на комисията. Той настоява за спешна намеса на оторизираните органи, които трябва да следят за опазването на културното наследство – полицията, Инспектората за опазване на културните ценности към Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата.

Намеса има и в Белоградчишката крепост, която е национален паметник на културата. Само преди два дни беше внесена законова поправка, с която посегателствата върху паметниците на културата ще се наказват с десетократно по-високи глоби. Реакцията му беше предизвикана от неотдавнашната вандалщина в пещерата Магурата, която се намира в същия район.

Според „Гласове“ своеволието, финансирано частично от общината, частично от доброволно събирани средства по покана от общината към всеки, който би искал да участва, не е съобразено с нито една нормативна уредба, която се отнася до човешка намеса в защитен природен обект.

За подобна дейност одобрение трябва да бъде получено от Министерство на околната среда и водите, от енергийния оператор ЧЕЗ, който да прецени какви са възможностите му да захрани обекта и дали е необходимо да бъде изграден нов трафопост; от строителен надзор, който да следи за спазване на етапите от строителството, от разрешение от местната пожарна, която да гарантира, че никъде по трасето на осветлението не съществува пожарен риск. Не на последно място становище трябва да изготвят и еколози, които да гарантират, че структурата на скалите няма да пострада – което е вече факт, че светлините няма да пречат на обитателите им.

Нищо подобно не е изготвено обаче, проект не съществува и така едни хора с дрелки и чукове нанасят необратими щети по камъните и забучват по тях железа с лампи. Структурата на Белоградчишките скали е ронлива и затова първото, за което алармират местни природолюбители е, че още при първите студове, в дупките, където са монтирани планките, ще влезе вода, която ще замръзне и така ще започне да руши камъните.

От ЧЕЗ са категорични, че никой не ги е уведомявал, нито е искал съгласуване с тях с новото опъване на електрически кабели и планираното захранване.

Лично кметът на Белоградчик Борис Николов съобщава пред видинска кабелна телевизия, че проект за осветлението няма, но той иска да е красиво. Според него това било възстановяване на старото осветление, но всъщност жиците за тока минават по съвсем ново трасе, заради което са извършени изкопни работи и на крепостта – съответно без одобрение от страна на Министерство на културата и без знанието на Института за опазване на паметниците на културата.

Опитите на местни жители да подадат сигнали до полицията се разбиват в словесното: „Хайде да не се смразяваме с хората – какво толкова!“

Преди години осветлението е било заземено.

Само преди няколко години Белоградчишките скали бяха в люта надпревара с обекти от цял свят, за да бъдат признати като едно от Седемте природни чудеса на света. Силите на общината не стигнаха да заеме едно от призовите места, но кампанията направи региона по-популярен, отколкото някога е бил.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button