Последни новиниСвят

Русия опитала повторно да убие Навални преди пристигането му в Берлин

Кремъл е направил втори опит да отрови Алексей Навални, съобщава в заглавие лондонският в. „Съндей таймс“, цитиран от Dir.bg.

 

Изданието извежда в подзаглавие, че руски шпиони са се опитали да убият най-ожесточения критик на Путин със смъртоносния нервнопаралитичен агент „Новичок“, преди той да бъде прехвърлен със самолет в Берлин, както разкриват разузнавателни източници.

 

Изданието твърди, че вторият опит бил предприет докато Навални бил в кома. Тогава, както и при първия опит, руснакът избегнал смъртта благодарение на доза противоотрова от атропин.

 

Навални се почувства зле по време на вътрешен полет от Сибир за Москва, припомня „Съндей таймс“. Изпотен, дезориентиран и изпълнен с чувство за предстояща гибел, той се срива на пътеката между седалките в самолета с думите „Умирам, отровен съм“.

 

Пилотът извършва извънредно кацане в град Омск, където екипът на линейка инжектира на Навални атропин – антидот за отрови. Това може да е спасило живота му.

 

Но сега вече е известно, че операцията за убийството му не е била приключила, пише „Съндей таймс“. След неуспеха на първия опит за отравяне, служители от силите за сигурност правят нов опит, с втора доза отрова.

 

Предполага се, че тя му е била дадена преди да бъде транспортиран за по-нататъшно лечение в Берлин. Това са разкрили вчера пред британското неделно издание източници от разузнаването.

 

Британският вестник съобщава, че служители от руските сили за сигурност може да са оказали влияние върху лекаря, който се е грижил за Навални в Омск, и затова той по-късно обяви, че най-големият критик на Путин вероятно страда от метаболитно разстройство, а не от отравяне.

 

Германски служители по сигурността смятат, че предполагаемите убийци са използвали възможността да извършат второ нападение със смъртоносния нервопаралитичен агент.

 

Идеята е била Навални да е вече мъртъв при пристигането си в Берлин, пише „Съндей таймс“ като цитира свой източник.

 

И вторият опит обаче се оказва неуспешен и така Навални продължава лечението си в Берлин, а по-късно започва да се възстановява.

 

Използването на втора доза „Новичок“ безспорно увеличава вероятността за убийство, казва Алистеър Хей – преподавател по токсикология на околната среда в университета в Лийдс, цитиран от „Съндей таймс“.

 

Но ако вече е бил „атропиниран“, това е противодействало на нервния агент, макар че може да е удължило състоянието на кома. Токсинът се е нуждаел от повече време, за да се разгради в черния дроб, посочва Хей.

 

Русия отрече всякакво отношение към станалото с Навални, въпреки че както германските разследващи, така и междуправителствената Организация за забрана на химическите оръжия излязоха със съобщения за наличие на „Новичок“, припомня „Съндей таймс“.

 

Първият случай на коронавирус у нас е от януари, PCR тестът обаче бил отрицателен

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button