Uncategorized

Русия върна на Украйна корабите от конфликта в Керченския проток

Русия предаде на Украйна трите плавателни съда, задържани през ноември миналата година в Керченския проток, предаде ТАСС, като се позова на руското външно министерство.

 

„На 18 ноември имаше прехвърляне към украинската страна на три кораба от украинския флот, които през ноември 2018 г. нарушиха границата на Руската федерация по време на умишлената провокация на Киев в Керченския проток и бяха задържани от руските правоохранителни органи“, се казва в изявлението.

 

Става дума за двата блиндирани катера „Бердянск“ и „Никопол“ и влекача „Яни Капу“.

 

„Руската страна възнамерява и занапред решително да пресича всякакви провокации по своите граници, включително с цел гарантиране на сигурността на корабоплаването в съответствие с руското законодателство, двустранните договори и другите приложими норми на международното право“, изтъква още в изявление министерството.

 

По-рано източник в органите на реда съобщи пред ТАСС, че Русия е започнала да прехвърля в Украйна трите плавателни съда като трансферът е след постигнати споразумения и се извършва на 30 км от нос Такил.

 

Киев настояваше за връщането на трите плавателни съда като жест на добра воля от страна на Москва преди четиристранната среща на върха за Източна Украйна следващия месец в Париж.

 

Буксирът „Яни Капу“ и артилерийските катери „Никопол“ и „Бердянск“ бяха задържани на 25 ноември миналата година в района на Керченския проток.

 

При задържането руската брегова охрана откри огън и рани трима от намиращите се на борда на корабите 24-ма украински моряци.

 

Те бяха обвинени в незаконно преминаване на руската държавната граница. През септември бяха освободени в рамките на договорен между Русия и Украйна обмен на задържани лица.

 

Никол очевидно си пада по спортисти – замени Гришо със секси ръгбист (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button