На ФокусПоследни новиниСвят

Руската църква обяви агресията срещу Украйна за „свещена война“

Руската православна църква (РПЦ) обяви агресивната война на Москва срещу Украйна за „свещена“ и призова всички руснаци и „клонове на този народ“, включително „източните славяни“, да се обединят под шапката на Кремъл.

Декларацията дойде по време на събор на Световния руски народен съвет, на който религиозни, политически и културни фигури в страната се срещнаха в московската катедрала „Христос Спасител“.

Главата на Руската православна църква и съюзник на Путин патриарх Кирил оглави събора. От началото на пълномащабната война той е критикуван, че предоставя религиозно оправдание за войната и не осъжда недвусмислено агресията.

Събитието обединява висшето църковно ръководство, чиновници, бизнесмени и културни дейци. Документът е адресиран до законодателната и на изпълнителната власти в Русия.

„От духовна и морална гледна точка специалната военна операция е Свещена война, в която Русия и нейният народ защитават единното духовно пространство на Света Русия“, се казва в публикувания на 27 март документ.

По-нататък се твърди, че войната има за цел „защита на света от настъплението на глобализма и победата на Запада, който е изпаднал в сатанизма“.

„След войната цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключително влияние на Русия. Възможността за съществуването на русофобски политически режим, враждебен към Русия и нейния народ на тази територия, както и политически режим, контролиран от външен център, враждебен към Русия, трябва да бъде напълно изключена“.

През февруари 2022 г. патриарх Кирил каза, че Украйна и Беларус са част от „руските земи“ и нарече украинците, които се защитават срещу руската агресия, „сили на злото“, като насочи войната като битка за бъдещето на християнството.

Руски свят

„Русия е създател, опора и защитник на руския свят. Границите на Руския свят като духовен, културен и цивилизационен феномен са значително по-широки от държавните граници както на сегашната Руска федерация, така и на голяма историческа Русия. Наред с представителите на руската икумена, разпръснати по целия свят, Руският свят включва всички, за които руската традиция, светините на руската цивилизация и великата руска култура са най-висшата ценност и смисъл на живота.

Най-висшият смисъл на съществуването на Русия и създадения от нея руски свят – тяхната духовна мисия – е да бъдат глобален „държател“, защитаващ света от злото. Историческата мисия е отново и отново да унищожава опитите за установяване на универсална хегемония в света – опитите за подчиняване на човечеството на един-единствен зъл принцип. Изграждането на хилядолетна руска държавност е най-висшата форма на политическо творчество на руснаците като нация. Разделението и отслабването на руския народ, лишаването от неговите духовни и жизнени сили винаги са водили до отслабване и криза на руската държава. Следователно възстановяването на единството на руския народ, както и на неговия духовен и жизнен потенциал, са ключови условия за оцеляването и успешното развитие на Русия и руския свят през 21 век“, се казва още в призива на т.нар. Народен съвет.

В политическия документ се подчертава, че Русия трябва да се превърне в един от водещите центрове на многополюсния свят, водещ на интеграционните процеси и осигуряващ сигурност и стабилно развитие на цялото постсъветско пространство.

„Като геополитически център на Евразия, разположен в пресечната точка на глобалните оси Запад-Изток и Север-Юг, Русия трябва да регулира баланса на стратегическите интереси и да действа като опора на сигурността и справедливия световен ред в новия многополюсен свят. Обединението на руския народ трябва да стане един от приоритетите на руската външна политика. Русия трябва да се върне към доктрината за триединството на руския народ, съществувала повече от три века, според която руският народ се състои от великоруси, малоруси и беларуси, които са клонове на един народ , а понятието „руски” обхваща всички източни славяни – потомци на историческа Рус. В допълнение към признаването и развитието в местната наука, доктрината за триединството трябва да получи законодателна кодификация, като стане неразделна част от руската правна система. Троицата трябва да бъде включена в нормативния списък на руските духовни и морални ценности и да получи подходяща правна защита“, се допълва в него. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Минималната заплата в Гърция стана 830 лева

Подобни статии

Back to top button