Последни новиниСвят

Руски медии: Русия дава последен шанс на България за „Белене“

Русия дава на България последен шанс да пусне в ход АЕЦ „Белене“, заявява „Економика сегодня“. Енергийният експерт Антон Хлопков припомня „негативния прецедент“ с участието на Атомстройекспорт в завършването на централата и спряното строителство на газопровода „Южен поток“. Ако Москва се реши на ново сътрудничество, тя ще постави на София максимално твърди условия за връщане на парите, в случай че правителството на страната отново „размисли“ да строи АЕЦ в разгара на работата. Иначе Москва просто ще откаже да сътрудничи. За София това е последен шанс да довърши строежа, казва аналитикът.

Определеният ценови „таван“ – 10 милиарда евро за АЕЦ с два енергоблока, е мощен фактор за „отбор“ на инвеститори – малцина ще склонят да работят по проект, толкова стеснен финансово, смята Хлопков. Според него, освен евентуален интерес от страна на Китай, руското участие просто няма алтернативи – „а технологиите на КНР далеч не са толкова съвършени като руските“. „В проекта „Белене“ България вече е изправена пред избор, в който всъщност избор няма“, убеден е руският експерт.

България прие заявката на руската корпорация Росатом за участие в изграждането на АЕЦ „Белене“, отбелязват в заглавия руски издания. София вече инвестира в строежа на АЕЦ „Белене“ 3 милиарда лева; днес централата разполага с два реактора и площадка, на която да бъде построен енергийният обект, пише специализираният сайт „Нефтегаз“.

„Националната електрическа компания (НЕК) на България успешно прие заявката“, съобщи вчера руската компания. Първият зам.-генерален директор на Росатом Кирил Комаров заяви по-рано, че корпорацията е готова да предостави на българското правителство цялата необходима подкрепа в проекта за възобновяване на строителството, отбелязва „Нефтегаз“.

Общо пет компании изразиха желание да участват в конкурса за стратегически инвеститор за проекта – Китайската държавна ядрена корпорация, френско-германската Фраматом, Южнокорейската хидроатомна корпорация, руската Росатом и американската Дженерал Електрик. Но „АЕЦ „Белене“ с мощност 2 гигавата поначало се предвиждаше да бъде строена именно с участието на Русия и по руски проект“, изтъква електронният вестник.

„Белене“ се строи вече над 30 години, припомня „Нюз“. През 90-те работата бе спряна заради протести на местното население. През 2006 г. руската компания Атомстройекспорт се залови „да възкреси“ проекта, но през 2009 г. той отново бе замразен.

Сидеров намеси Цветанов в спора между патриотите и ГЕРБ

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button