БългарияПоследни новини

Съдът реши: Няма доказателство, че е имало чума по животните в Странджа, които бяха избити

Върховният административен съд отмени заповедта на директора на областната Дирекция по безопасност на храните в Ямбол за унищожаване на животните в овцефермата на Ана Петрова в град Болярово, както и заличаване на обекта от регистрите.

 

През лятото на 2018 година, в крайграничната община Болярово бяха констатирани огнища на чума по дребните преживни животни, припомня Дир.бг.

 

Като мярка срещу разпространението на заболяването бяха унищожени над 3300 овце и кози. В стадото на Ана Петрова също бяха регистрирани положителни проби при две от овцете й, но тя и съпругът й оспориха резултатите и отказаха да допуснат ветеринарите, за да умъртвят всичките им над 200 животни.

 

На 10 октомври 2018 година директорът на Областната агенция по безопасност на храните издаде заповед за заличаване на обекта от регистрите и умъртвяване на животните. Заповедта беше оспорена в съда, а окончателното решение излезе днес.

 

Съдът подкрепи правотата на Ана Петрова и отмени заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол за избиване на животните и заличаване на стопанството.

 

Според решението на съда, което не подлежи на обжалване, в разглеждания казус липсват убедителни доказателства за степента на разпространение на болестта в региона.

 

Не се били предоставени и безспорни данни, че наистина животните на Петрова са били болни, а към днешна дата стадото ѝ е в добро здравословно състояние.

 

Отглежданите тогава 203 овце са живи, включително посочените “две овце с установени положителни резултати за наличие на антиген и на геном на вируса на чума”, пише в мотивите на съда.

 

Мотивите на съда за отхвърлянето на заповедта на БАБХ са, че не са установени груби нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност от страна на стопаните, а ветеринарите не са представили точни данни за броя на заболелите животни в стадото.

 

Сред хората, които отказа да се подчинят на заповедите за избиване на дребния добитък, беше и Ана Петрова от Болярово. Тя, съпругът ѝ и доброволци на няколко пъти блокираха достъпа на ветеринарите до фермата.

 

ПАРЛАМЕНТАРНИ СТРАСТИ

 

Решението на Върховния административен съд, че няма категорични данни за чума по животните в Странджа, стана повод за напрежение и остри реакции в парламента.

 

В декларация от трибуната, прочетена от Корнелия Нинова, от БСП поискаха премиерът Борисов да бъде изслушан по темата:

 

“Защо излъгахте, че има чума по животните в Странджа? Защо ги избихте? Защо заличихте труда на десетки семейства? Защо обезлюдихте района? Защо излъгахте Европа?”, попита Нинова. 

 

Борисов не дойде в парламента, но отговор на въпросите на левицата даде ресорният министър Десислава Танева:

 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще изпълни съдебното решение без какъвто и да е коментар, увери земеделският министър, цитирана от БГНЕС.

 

Танева уточни, че оспорваната по съдебен ред от фермерката заповед се е отнасяла единствено до заличаването на животновъдния обект, който отново ще бъде вписан със съответните бройки животни. „Но заповедта за обявяване на вторично огнище на директора на БАБХ остава в сила и тя не е предмет на настоящото решение“, заяви още Танева.

 

Според нея в мотивите си съдът ясно признава за наличието на две заразени животни в обекта, с което на практика се потвърждава и регистрираното огнище.

 

„Да не създаваме послания, които нямат нищо общо с факти, действителност и законодателство“, призова Десислава Танева.

 

Разследват секретар на президента за връзки с Бобокови и търговия с влияние (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button