ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Съдебен спор може да принуди Банкси да разкрие истинското си име

Самоличността му отдавна е обект на спекулации и разследвания, но Банкси може да бъде принуден да разкрие истинското си име, ако спорът за картина на покойната кралица Елизабет, изобразена като примат с бижута, завърши в съда, съобщи „Гардиън“.

Двама колекционери на произведения на изкуството предприемат съдебни действия срещу компанията на графити артиста – Pest Control, след нейния очевиден отказ да потвърди автентичността на Monkey Queen. След тригодишни опити да получат отговор Ники Кац и Рей Хауз са загубили търпение и завеждат дело срещу Pest Control за нарушаване на договор.

Те цитират уебсайта на Pest Control, в който се посочва, че компанията издава сертификат за автентичност на „картини, принтове, скулптури и други опити за творчество“. Той оприличава сертификата на „MOT за света на изкуството“: „Това означава, че можете да купите, продадете или застраховате произведение на изкуството, знаейки, че то е легитимно“.

Банкси, известен с изображенията си с шаблони, се описва като „качествен вандал“, който осмива авторитети чрез произведения на изкуството на обществени места. Неговата частично накъсана картина „Любовта е в кофата за боклук“ беше продадена за повече от 18,5 млн. паунда на търг през 2021 г., а подписаните му принтове се продават за пет- и шестцифрени суми. Компанията Pest Control е създадена от художника през 2008 г., след като в интернет се продават фалшиви принтове, и играе ключова роля на пазара на творбите му. Твърди се, че сертификатът за автентичност е от съществено значение за постигане на максимална цена при продажбата на творбите му.

Истинската самоличност на Банкси от десетилетия е загадка за медиите и обществеността. Робърт Дел Наха от Massive Attack, Джейми Хюлет от Gorillaz и Нийл Бюканън, бивш водещ на телевизионното предаване Art Attack, са били заподозрени.

През 2008 г. „Дейли мейл“ го „разобличава“ като Робин Гънингам, 34-годишен тогава бивш ученик в държавно училище, въпреки че художникът отрича това. Никой не е успял да установи категорична връзка между Гунингам и Банкси. Това би унищожило мистиката му и евентуално цената, която творбите му достигат.

Интервю от 2003 г. с репортер на Би Би Си съдържа единствения известен случай, в който той разкрива първото си име. В записа, който се появи наскоро, Банкси е попитан дали истинското му име е „Робърт Банкс“, на което той отговаря: „Роби“.

Кац и Хауз казват, че напразно са се опитвали да получат становище от Pest Control дали Monkey Queen е една от истинските гравюри на Банкси от лимитирания тираж от 150 екземпляра.

Те изпращат творбата на Pest Control, като обясняват, че са я придобили за 30 000 паунда през 2020 г. от наследството на наскоро починал утвърден колекционер на Банкси, но изглежда, че няма никакви придружаващи документи, които да описват историята на колекционирането ѝ.

65-годишният Кац, лондончанин, който притежава колекция от произведения на изкуството, включваща голям брой творби на Банкси, заяви, че Monkey Queen струва между 55 000 и 70 000 паунда и е възмутен от забавянето на Pest Control: „Намираме се в ничия земя, а това са много пари. Те твърдят, че са официалните валидатори на творчеството на този художник. Но това продължава вече 3 години. През всичките три години ни дърпаха за опашката“.

Сега единствената възможност е да се предприемат правни действия, добавя той: „Съдим Pest Control за нарушаване на договора. Те имаха три години, за да направят това, за което им платих [50 паунда], което по всички стандарти е достатъчно време, за да се справят със ситуацията.“

Той добави: „Много съм разочарован от Банкси. Той направи така, че никой да не може да валидира произведение без неговия сертификат. Това се отразява драстично на стойността на творбите му. Ако имам картина на Леонардо да Винчи, няма „Leonardo Control“, който да я потвърди. Просто щях да я отнеса на експертите, които да ми кажат дали това е произведение на изкуството на Леонардо да Винчи или не. В случая с Банкси, дори и да имате експертно мнение, което да казва, че произведението е негово, ако то няма сертификат Pest Control, не можете да разчитате на този експерт.“

Джон Брандлър, водещ специалист в областта на графитите, заяви: „Вярвам, че това е истинско произведение на Банкси, но на тези колекционери 3 години стоят без отговор от Pest Control. Това е чиста манипулация на пазара, защото Банкси ще сертифицира само произведения, които иска да бъдат притежавани от определени лица“.

„Това не е удостоверяване на автентичността. Ако някой открие Тициан на тавана, никой не казва: „Кой си ти и защо го имаш?“. Или е Тициан, или не е. При Банкси въпросът е: „Кой си ти и защо трябва да ти го казвам?“, добави Брандлър.

Но Брандлър отбеляза, че цените на Банкси са „доста по-ниски от тези преди 3 години“. Той открои „Полицейска кола“, която изобразява автомобил, вдигнат върху тухли: „Преди две-три години тя щеше да струва между 1,5 и 2 млн. паунда. Преди около месец тя беше продадена в Париж за 300 000 евро.“

„Процесът на удостоверяване на автентичността ни е стабилен и задълбочен, а понякога и продължителен. Издали сме много хиляди сертификати за автентичност“, се каза в изявление на Pest Control. 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Днес е Месни заговезни

Подобни статии

Back to top button