БългарияНа ФокусПоследни новини

Съдят бившия кмет на Варна Иван Портних, грозят го 10 години затвор

Бившият кмет на Варна Иван Портних ще застане пред съда по обвинение, че е допуснал замърсяване на Варненското езеро от тръба на канализация. Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт по казуса срещу трима души, един от които е именно Портних.

От Портних се търси наказателна отговорност, за това че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това действие е довело до немаловажни вреди на околната среда. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева.

На бившия кмет на морския град е повдигнато обвинение и че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа и от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Останалите обвиняеми са Ботьо Табаков, управител на компанията „БТ-Инженеринг“ ЕООД, която е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците и Цветанка Барбушева от същото дружество, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта „Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район „Аспарухово“ в помпена станция и транспортиращ тръбопровод“.

Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за която в НК наказанието е „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Заради аварията на подводния тръбопровод през август 2019 година всеки ден във Варненското езеро се изливали между 6 и 8 хиляди кубични метра отпадъчни води. Отстраняването на проблема обаче започва близо година по-късно – през май 2020 г. През това време нито една институция не предупреждава жителите на Варна за замърсяването. За екологичната катастрофа става ясно, след като в езерото започва бурен цъфтеж на фитопланктона. Впоследствие се оказва, че този процес се дължи на огромно количество битово-фекални води, които са се изливали във Варненското езеро.

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. по описа на Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома.

Предстои делото да бъде разпределено на съдебен състав от Окръжния съд във Варна и да бъде насрочено разпоредително заседание.

По-късно от пресцентъра на ГЕРБ разпространиха позицията на бившия кмет на Варна. 

„Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието“, заявява Портних. 

Той посочва, че нито е писал проекта, нито е осигурявал финансиране за изпълнението му. По думите му това е валидно и за избора на изпълнител и строежа на тръбопровода. Той подчертава, че не е имал ангажимент по надзора върху изпълнението на проекта, нито е приемал въвеждането на обекта в експлоатация.

„Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г., по проект на Министерството на околната среда и водите от времето на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС). Тогава съоръжението не е било положено под дъното, както е било по проект, а е оставено отгоре, на дъното. Именно това става причина за аварията 8 години по-късно, вероятно причинена от котва на кораб“, е посочено в позицията на бившия варненски градоначалник.

Той допълва, че след инцидента са уведомени всички органи, имащи отношение към качеството на водите във Варненското езеро. Бившият кмет посочва още, че в продължение на три години Общината е очаквала безрезултатно финансова подкрепа от държавата, за да вкопае тръбата под дъното на езерото. „И в момента тя е там и носи потенциален риск за нова авария“, предупреждава Портних.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

МВР за Виктор Иванов, който се оплака от насилие: Бил е пиян, ухапал един от полицаите по крака

Подобни статии

Back to top button