ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Салеп – турското чудо от корените на диви орхидеи

Ако се разходите през зимата в Истанбул и попаднете в една от типичните турски сладкарници, ще ви предложат горещ салеп. Тази гъста, уханна и сладка напитка е била популярна в Турция и Близкия изток в недалечното минало. У нас в турските сладкарници също се предлагаше чаша салеп, направен с мляко или розова вода, като компания на кюнефето, кадаифа, реването…

Салепът се прави се от корените на диви орхидеи – те се изсушават и смилат, а брашното се залива с горещо мляко и се слага лъжичка мед и щипка канела. Днес салеп във вид на брашно за напитка можете да намерите в някои биомагазини. Имайте предвид, че брашното от грудки на орхидеи – скъп и рядък продукт – често е смесено с царевично нишесте. 

Но ако сте решили да се поглезите с тази божествена напитка или път да изненадате гостите си и да я поднесете вместо чай, можете освен салеп да купите ядково мляко – кокосово или бадемово и истинска цейлонска канела. Струва си скромната инвестиция – удоволствието е огромно, а ползите за здравето ви – големи. 

Чудотворното действие на салепа се споменава в медицински книги от времето на Османската империя. Със салеп са церили настинки и възпаления на белите дробове. В древна Гърция и Римската империя пък салепът се е смятал за афродизиак. Древните са правили брашното от грудки на диви орхидеи, които днес са или изчезнали у нас, или са защитени видове. Брашно от грудки на орхидеи днес се добива в Турция както и в някои страни от Близкия изток, скъп и труден процес, защото култивирането на тези диви орхидеи извън мястото на което растат, е почти невъзможно. Ако купувате дрога от там, трябва да внимавате какво точно ви продават. Ето защо е добре да се купи от магазин, с гаранцията на вносителя. 

Какво съдържа салепът, което го прави ценно за здравето? Основна съставка в грудките са слизестите вещества, благодарение на които той действа противовъзпалително и е особено добро средство при синдром на раздразненото черво, гастрит, язва, колит… Тези вещества регулират чревната флора, грижат се за здравето на червата – там, където се създават имунните клетки на организма.

В грудките се съдържа още пектин, нишесте, полизахариди, кумарини – растителни вещества, които се съдържат например в бобовите и помагат на кръвоносните съдове да се очистят от липидите. При салепа те действат в комбинация с микроелементите калий и калций, които са в много добро количество. Грудките съдържат още етерични масла, витамини, минерали и редица специфични биологично активни вещества. Струва си да отбележим голямото съдържание на витамин А, който в комбинация с инулина в грудките (натурален пребиотик) е изключително важен за здравето на очите и лигавиците. Ето защо салепът бързо успокоява възпалените лигавици в гърлото, трахеята и белите дробове. Фитохимикалите в брашното от орхидеи подпомагат и други процеси в тялото – например производството на колаген, който е важен за ставите и сухожилията. Козметичната индустрия отдавна е открила свойството на орхидеите да подмладяват организма по този начин и ги е включила в редица козметични продукти.


Как да си приготвим ароматен салеп?

  • 3 чаени лъжички салеп се слагат в 1 л ядково мляко – кокосово или бадемово. Можете да го направите и с розова вода или обикновена вода. Добавя се една чаена лъжичка мед, ванилия, ако искате да уплътните напитката – и 1 чаена лъжичка нишесте. Затопляте млякото на котлона, докато заври. Добавяте канела, може и ситно смлян шамфастък. 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Джим Кери и Джеф Даниълс се завръщат в „От глупав по-глупав 3“

Подобни статии

Back to top button